Búcsú egy régivágású úriembertől

szalasy_ferenc_portre 001

Idősebb Szálasy Ferenc Korondon született 1933. december 7-én. Szülei mindkét ágon örmény kereskedő családból származtak. A kommunista hatalom lakásukat és üzletüket állami kezelésbe vette, a családot kényszerlakhelyre száműzte. Székelyudvarhelyen érettségizett 1952-ben, majd hároméves munkaszolgálatos katonaság után könyvelőként helyezkedett el. Pénzügyi technikumot végzett, harminc éven át revizor volt a Román Nemzeti Banknál. Nyugdíjasként alapította meg az élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozó Arménia Kft.-t, amely sikeres vállalatként ma is üzemel. Ezt a céget hosszú időn át maga igazgatta, s időközben – úgy hatvanéves kora tájékán – írói munkásságba kezdett. Saját bevallása szerint írásra Sütő András buzdította, akihez a sikaszói villa-szomszédság kapcsán több évtizedes barátság fűzte. Az utóbbi két évtizedben hat önálló kötete jelent meg. Életéről, irodalmi tevékenységéről itt olvasható interjú. A Tőről metszett székely világ, a Hadiárvából kulákfióka igencsak emlékezetes könyvnek bizonyult. Igen közel járt a nyolcvanhoz, amikor regényíróként is kipróbálta magát.
Én magam személyesen akkor kerültem véle munkakapcsolatba, amikor a 80. születésnapjára készítettük az újabb kötetét. Elég szűk volt a határidő, de arra az időpontra, amikor tartottuk a hivatalos bemutatót – 2013. december 7-re – elkészült a kötet. A Székely havasok kincse című könyv novellákat, riportokat, humoreszkeket tartalmazott, a szerző kedvenc témái közül állt össze jó néhány egy csokorba; olyan történetek bukkantak fel köztük, amelyekről szívesen beszélgetett, ha egyazon társaságba kerültünk. Az „ifjú író” akkor megnyugodott, hiszen a kiadvány körül minden rendben volt. Talán ekkor érezte, hogy túl oly sok buktatón, életfázison és szakmai sikeren, ezúttal íróként is révbe ért.
Megvan az a jó szokásom, hogy hajnalonta írom a fontos és jó dolgokat, amikor csend van és nem zavar senki. Egyik ilyen alkalomkor észrevettem, hogy Feri bácsi is ébren van, hiszen zölden villogott a villámposta-fiókján az állapotjelző. Ráköszöntünk egymásra, s megkérdeztem, hogy: – Mivel foglalkozol Feri bátyám? – Itt járkálok a szobámban, s egy hosszabb mondaton gondolkodom. Mindjárt leírom – válaszolta a csevegőablakon keresztül, mert nyolc évtized ide vagy oda, ő bizony minden technikai bolondságot ismert és használt. Szóval: volt, lett volna még mondanivalója! Voltak benne még mondatok bőven.
Nagy élmény volt mindig, ha az udvarhelyi Örmény Klubba mentünk, ahol ő volt az elnök és a mulatságok hopmestere. Ültetési rend volt, kinek-kinek kijutott a megfelelő hely, s olyan szomszédságba került, ahol csakis jól érezhette magát. A legjobb ételek és italok sorakoztak az asztalokon, s válogatott cigányok húzták a legjobb nótákat. Páratlan alkalmak voltak ezek.
Büszkén vállalt korondiságát is mindvégig magában hordozta. Utolsó találkozásunk is a szülőfaluhoz kapcsolta. Pár hete Józsa László könyvének bemutatóján találkozhattunk éppen. Ki gondolta volna, hogy ez az utolsó alkalom?!
Idősebb Szálasy Ferenc mintaértékű életet élt. Teljes joggal és minden sallang nélkül volt székely és magyar. A honfoglaláskor huzatos helyre került magyarokat a háromezer éve huzatos helyen élő örmények szívével annyira szerette, hogy majd minden lélegzetével közötü(n)k és értü(n)k élt.

Hiányozni fogsz, Feri bátyánk a keresetlen eleganciáddal, a jó modoroddal ebből a városból, amelyben oly sokat dolgoztál.

Simó Márton

Id. Szálasy Ferenc temetése augusztus 1-én, délután 4 órakor lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós-hegyi Temetőben. Részvétnyilvánítás előtte egy órával.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.