Évadot zárt, új évadot tervez a Tomcsa Sándor Színház

3_szinhaz

170 előadás, több mint 20 ezer néző – számokban mérve is impozáns a Tomcsa Sándor Színház 2014/2015-ös, sorban a 16. évadának mérlege.

Ami volt…

A repertoárban modern és klasszikus drámák, felolvasó-kocsmaszínházi előadás, vendég- és gyermekelőadások, szerepeltek. Újdonságnak számított a bábszínház projekt, amelynek előadását, a Cókmók, avagy a morgolódó szekrénymanó (r. Nagy Regina) című bábjátékot, több mint 3000 óvodás és kisiskolás tekintette meg. Népszerű volt Az iduri szörny című gyermekelőadás (r. Barabás Árpád), a gyermekbérletesek pedig a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és a Csíki Játékszín kicsiknek szóló előadását is megnézhették. A felnőtt- és diákbérletesek három új nagyszínpadi előadást tekinthettek meg: a Szebb az élet halál után (r. Mihai Măniuţiu), Háztűznéző (r. Zakariás Zalán), Nélkül (r. Tóth Árpád). Teltház előtt játszották a Plazma 3. – Csodálatos vadállatok című felolvasó-kocsmaszínházi előadást, amelyet Garaczi László műve alapján Tóth Árpád színművész rendezett. Közönségsiker volt az előző évadban már bemutatott A dzsungel könyve című musical (r. Nagy Regina), a Rendes feltámadás (r. Csurulya Csongor) színmű és Barabás Árpád színművész egyéni előadása, Gogol: Az őrült naplója című drámája.

Fülöp Zolátn, Jakab Orsolya és Szűcs-Olcsváry Gellért Tamási Áron: Rendes feltámadás c. darabjában (Fotó: Balázs Attila)
Fülöp Zolátn, Jakab Orsolya és Szűcs-Olcsváry Gellért Tamási Áron: Rendes feltámadás c. darabjában (Balázs Attila felvételei)

A társulat olyan rangos szakmai fesztiválokon volt jelen, mint a bukaresti FNT és festCO, a budapesti Thália Színház által szervezett Határon Túli Hétfők fesztivál, a temesvári FEST-FDR, és – nem utolsó sorban – a Magyar Színházak XXVII. Kisvárdai Fesztiválja. Vendégszerepelt Csíkszeredában, Székelykeresztúron, Brassóban, Kézdivásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön és fellépett a Mikházai Csűrszínházi Napokon is.
Az évadzárón átadták a közönségdíjakat, melyet a közönségszavazatok alapján Barabás Árpád és Jakab Orsolya színművészek érdemeltek ki.

Ami lesz…

A 2015/2016-os évad előkészületei már elkezdődtek, az évadtervben klasszikus és kortárs színházi előadások szerepelnek, színvonalas kikapcsolódást ígérve a színházbarátoknak. A repertoárban új bemutatók is szerepelnek.
Az évad első felében a közönség Harsányi Zsolt m.v. rendezésében láthatja Örkény István legismertebb klasszikus művét, a Tóték című drámát, majd Neil Simon: Pletyka című bohózatával (r. Lendvai Zoltán m.v.) szórakoztatják a nagyérdeműt. A Garaczi László-Toepler Zoltán szerzőpáros Brahms és a macskák című színjátékát Harsányi Zsolt m.v. állítja színpadra. Csurulya Csongor rendezésében láthatják Slavomir Mrozek: Nyílt tengeren című abszurd drámáját, Moliére: Don Juan című komédiáját pedig Zakariás Zalán m.v. viszi színre. Lesz szilveszteri előadás, és megtekinthetik a nagyváradi Szigligeti Színház és a Csíki Játékszín felnőtteknek szóló vendégelőadásait is.
A sikeres pályázatoknak köszönhetően lehetőség nyílt, hogy újra megszervezzék a dráMA Kortárs Színházi Találkozót, a 7. kiadás programjában neves társulatok előadásában nívós kortárs színművek szerepelnek.

Jelenet a Dzsungel könyve című előadásból.
Jelenet a Dzsungel könyve című előadásból.

A gyerekelőadások sem maradnak el. A legkisebbek az Égig érő fa című bábjátékot (r. Nagy Regina) bérleten kívüli előadásban, a Mátyás mesék című mesejátékot (r. Csurulya Csongor), a Csíki Játékszín (Hamupipőke, r. Budaházi Attila) és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház gyermekelőadásait bérletben nézhetik meg. Tervezik egy újabb bábjáték bemutatóját is (A néma cipő története Anga Mária meséje nyomán).
Az új évadban hangsúlyos szerepet kap a vidék, úgy a felnőtt, mind pedig a gyerek- és a diáknézők tekintetében. Amennyiben van a tanintézmények részéről hajlandóság, bevezetik az ingázó diákok bérletét, amelynek célja, hogy a vidéki középiskolások is megnézhessék előadásokat.
A stabil támogatói és mecénás kör megerősítése továbbra is fő feladatok közé tartozik, illetve az egykor már elindított, de időközben megszűnt Színházbaráti Kör felélesztése és működtetése is, amely lehetőséget nyújtana a tagságnak a társulat tagjaival való, rendszeres személyes találkozásokra, és ezen belül egy-egy színházi előadás megbeszélésre.

A tervezett bemutatókkal kapcsolatosan az új évadban folyamatosan tájékoztatják majd a nézőket, az aktuális színházi híreket, a nyári bérletkedvezményekkel kapcsolatos információkat pedig a http://www.szinhaz.ro honlapon, illetve a színház Facebook oldalán lehet olvasni.

Lázár Emese

szinhaz_belso

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.