Kiállítás Hervai Zoltán műveiből

Hervai

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) retrospektív kiállítást szervez a város egyik legjelentősebb képzőművésze munkáiból. A tárlat megnyitására július 9-én, csütörtökön 18.00 órakor kerül sor. Az érdeklődőket köszönti Stakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, megnyitóbeszédet mond Vécsi Nagy Zoltán igazgató, a kiállítás kurátora. Közreműködik a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárainak – Sebestyén Lajos, Miklós Katalin és Miklós Jácinta – vonóstriója.
A kiállításhoz katalógus készült, amely a helyszínen megvásárolható!

A tárlat megtekinthető az Erdélyi Művészeti Központ (Sepsiszentgyörgy, Olt u. 2) III. emeleti kiállítótermében, 2015. július 9. és augusztus 9. között, hétfő kivételével, hétköznaponként 10.00-től 17.00 óráig, szombaton és vasárnap 10.00-től 14.00 óráig.

Hervai Zoltán (Sepsiszentgyörgy, 1919. július 10. – Sepsiszentgyörgy, 2005. október 27.) festőművész polgári foglalkozásban a Székely Mikó Kollégium egykori kitűnő rajztanára volt. Sepsiszentgyörgyön utoljára 1999-ben volt egyéni kiállítása az Art Gallery-ben, azelőtt 1983-ban közös tárlata lányával, Hervai Katalin grafikusművésszel, az azóta már szintén csak az emlékekben megmaradt Üvegcsűr Galériában.

EMuK-logo Az EMÜK rendeltetése többek között a nagy adósságok lerovása is, Bodosi Dániel, Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin kiállításai után ebbe a sorba illeszkedik a Hervai Zoltán-tárlat is – mondta Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMÜK vezetője.

A kiállításon Hervai Zoltánnak hatvan festménye lesz látható, zömmel az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején készültekből, hiszen ez volt az az időszak – a sztálini diktatúra elmúlta és a Ceauşescu-féle kommunista diktatúra berendezkedése közötti lazulás periódusa, Szilágyi Domokostól kölcsönözve a Felezőidő –, amikor festészete lendületet kapott. Ekkor festette első olyan képeit, amelyek őróla szólnak – magyarázta a kiállítást rendező Vécsi Nagy Zoltán, aki Hervai egyéni, jellegzetes képeit úttörőknek tartja abban a környezetben, ahol megszülettek. A művészettörténész szerint Hervai Zoltán modern művésznek tartotta magát, aki megpróbált nemzetközi nyelven beszélni úgy, hogy közben a sajátját adta, aki művészetében az európai kultúrkörbe beágyazó nemzeti identitást kereste. Sajátságos színvilágát a kékek, zöldek uralták, kevés sárga, narancssárga hozzáadásával, színeit az erdélyi színekkel azonosította.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.