A fazekas palaszobra

Pala_konyvborito

A korondi Firtos Közművelődési Egylet új könyvsorozatot indított A fazekas palaszobra címmel. A szerkesztőknek az a céljuk, hogy bemutassák a községben élő népi és iparművészeket, illetve a folyamatosan alakuló és frissülő, a hagyomány mellett új irányokkal és modorokkal is bővülő fazekasságot. Az első kötet Józsa László munkásságával örvendezteti meg az olvasót.

Ambrus Lajos, a Firtos Művelődési Egylet elnöke, Józsa László keramikus, P. Buzogány Árpád író, művelődésszervező, szerkesztő
Ambrus Lajos, a Firtos Művelődési Egylet elnöke, Józsa László keramikus, P. Buzogány Árpád író, művelődésszervező, szerkesztő (Szabó Károly felvételei)

Józsa László 1960-ban született Korondon. Szülei taplászattal foglalkoztak ugyan. Középiskolai tanulmányait – családi okok miatt – félbeszakítva szülőfaluja kerámiaüzemében helyezkedett el, ahol elsajátította a fazekasság fortélyait. Néhány év múltán megvált a gyártól, és saját vállalkozásba kezdett. Saját elképzelései mentén hasznosította a tudását, de a kísérletezgetésre csak a kenyérkereső foglalkozás mellett maradt ideje.

Egy-egy csipketányér elkészítése több napig zajlik. A vésés, karcolás technikája nagy odafigyelést igényel
Egy-egy csipketányér elkészítése több napig zajlik. A vésés, karcolás technikája nagy odafigyelést igényel

Már a második árcsói kerámiavásáron kiállított, ahol Bandi Dezső néprajztudós, a korondi kerámia kiváló ismerője is felfigyelt munkáira. Mindeféle edénytípust készített, új formákkal kísérletezett; a pár milliméteres edényektől a méteres vázákig mindent készített. A kaolinnal beöntött tányérokat a ’80-as évek végétől kezdte tűvel vésegetni, ám jött a rendszerváltozás, amikor fél évig szerepet vállalt a község vezetésében, majd (1994-től) a családalapítás miatt következett be egy másfél évtizedes szünet a formával való kísérletezgetésben. A “csipketányérokhoz” 2000 után tért vissza. Székelyudvarhelyen állított ki, majd Marosvásárhelyen is önálló kiállítással mutatkozott be. Ezt követően hosszú útra keltek a munkái: Nagyszebenben, Kiskunfélegyházán, Zalaegeszegen, Budapesten, Kolozsváron, Csíkszeredában, Jászvásáron és Bukarestben mutatkozott be a kiállítótermekben. Alkotásai angliai, svájci, amerikai, oroszországi, ausztráliai, franciaországi, olaszországi, ausztriai, portugáliai és németországi, s természetesen magyarországi és hazai gyűjtőknél lelhetők fel.

A felvétel Korondon, egy korábbi kötetbemutatón készült:

Józsa László jelenleg a 2006-ben létrehozott Életfa – Korondi Fazekas Szövetség elnöke. E szervezetben tömörülnek azok ma keramikusok, akik a folyamatos megújhodás mellett a hagyományos népi fazekasművészet kincseit őrzik és igyekeznek azt átadni a következő generációknak. A szövetség néhány éve Pünkösdi Fazekasvásárt szervez, amelyet a szakma és az érdeklődők egyaránt jól fogadtak. Mivel egyre több látogató érkezik a Sóvidékre, s így Korondra is, tavaly óta élményműhelyt tartanak fenn, ahol élőben lehet ismerkedni az egyik legautentikusabb mesterség és művészet fortélyaival.

Az író-olvasó találkozó közönsége
Az író-olvasó találkozó közönsége

A mester úgy látja, hogy lányai – Márta, Ildikó és Enikő – jó úton járnak, tudják, képesek folytatni a hagyományt. “A korondi fazekas nem egymaga alkot, hanem családi környezet áll mellette, mögötte, hiszen másképp nem vihető sikerrel a kisüzem” – mondotta Józsa László.

Csipketányérok
Csipketányérok

A 120 oldalas kiadvány tartalmazza a keramikus vallomását, életútjának összefoglalását, valamint P. Buzogány Árpád, Simó Márton, Kuti Márta, Ambrus Lajos, Molnos Ferenc és Pál Zoltán írásait alkotóművészetéről. Terjedelmében ennek többszöröse az illusztrációs anyag, korábbi időszak és az utóbbi évek termésének reprodukciói.

A székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Látvány és Hangzóanyag termében, szerdán, július 1-én, este 6 órától tartott kötetbemutatón és kiállításmegnyitó ünnepségen Józsa Ildikó saját novelláját olvasta fel, Józsa Enikő pedig Ambrus Lajosnak a kiadványban is szereplő, Józsa Lászlónak ajánlott versét adta elő. A szerző dedikált, majd családiasan oldott hangulatban folytatódott a beszélgetés korondi származású jelenlevőkkel, rokonokkal és barátokkal.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.