Rendezvényeken harcol az Arany Griff Rend

Az Arany Griff Rend harcosai Kisperegen (Fotó: Nyugati Jelen)
Az Arany Griff Rend harcosai Kisperegen (Fotó: Nyugati Jelen)

Amint az előre jeleztük – szombaton, június 20-án – első ízben szerveztek Kisperegen néptánctalálkozót, s ez igen érdekes programmal, az Arany Griff Rend Egyesület székely középkori hagyományőrző szervezet előadásával kezdődött. Ennek már az előkészületei is igen érdekfeszítőnek bizonyultak, ugyanis a park közepén felállított székely harci sátor mellett a közönség végignézhette a reneszánsz-kori ruhába öltözött két hölgy közreműködésével a hét vitéznek bőr-, illetve páncélruhákba való beöltözését, felfegyverkezését.

Archív kép 2014-ből
Archív kép 2014-ből

Ezt követően, az állig páncélruhába öltözött Sashalmi-Fekete Tamás hadvezér – civilben hadtörténész, számos anyaországi lovagi játék, középkori csatajelenet szervezője, az Arany Griff Rend Egyesület megalapítója –ismertette a civilszervezet tevékenységét. Az Arany Griff Rend Egyesület olyan székely középkori hagyományőrző szervezet, mely hiteles történelmi források alapján és a helyi hagyományokra épülve valósítja meg a középkor had- és harcművészetét. A székely, magyar és szász, azaz az úgynevezett három rendi nemzet katonai hagyományait elevenítik fel, felölelve a X–XV. század harcászati kultúráját. Miután ismertette a beöltözött vitézek páncélzatát, fegyverzetét, elkezdődött a tulajdonképpeni bemutató, ami íjászattal indult, melynek során 4 íjász – a kellő biztonsági intézkedések megtétele után – helyből, mozgásból, majd futásból is eltalálta a kukoricacsuhéból font, méternyi átmérőjű kerek pajzsot. A továbbiakban harcikereszt és -kelevézdobás, majd különféle, igen izgalmas és csöppet sem veszélytelen párviadalok, végül reneszánsz táncok, illetve reneszánsz táncház zárta a jó kétórás, élményszámba menő programjukat. Az Arad megyében premiernek számító bemutató magával ragadta a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt.

Megnyitó

A nyári színpadon valamivel 17 óra után a kisperegi Napraforgó néptánccsoport beköszönő táncával indult a néptánctalálkozó, amely előtt Kovács Imre polgármester köszöntötte a jókora fedett sátor védelmében, padokon ülő, illetve a sörsátrakban helyet foglaló közönséget, majd a színpadra kérte a meghívottakat, Faragó Péter RMDSZ-megyei elnököt, Sipos György majláthfalvi nagygazdát, megyei tanácsost és Bölöni György megyei tanácsost, de köszöntötte a sajtó képviselőit, nt. Tóbiás Tibor György református lelkipásztort, Nagy Sándor nyugalmazott polgármestert, valamint a tánccsoportok vezetőit és tagjait. Előrebocsátotta: a néptánctalálkozó az Arad Megyei Tanács mellett működő Kulturális Központ támogatásával jöhetett létre, amiben sokat segített Faragó Péter RMDSZ-elnök, Bognár Levente aradi alpolgármester, valamint a két RMDSZ-es megyei tanácsos. Bejelentette, hogy EU-támogatással, 30%-os önrésszel elkészült a kisperegi térköves járda, amin az utolsó simítások zajlanak, de elkészült a helybeli református templom éjjeli díszkivilágítása is, amiben mindenki gyönyörködhet.

Arhív felvétel 2014-ből
Székelyzsombor – archív felvétel 2014-ből

Faragó Péter megyei RMDSZ-elnök köszönetet mondott a meghívásért, amelynek mindnyájan örömmel tesznek eleget, mert Kisperegen mindig épül valami, felújul vagy jobbá válik. A munkának, a befektetett energiának itt kézzelfogható eredményei vannak, a lakosság valóban otthon érzi itt magát, ami nagyon fontos. Hasonlóan fontosak az itt megszervezett kulturális rendezvények, találkozók, amelyek kiváló alkalmak arra, hogy a helybeli és a környékbeli magyarság megértésben, barátságban együtt lehessen. Miután mindenkinek kellemes együttlétet, jó szórakozást kívánt, Sipos György megyei tanácsos adott hangot kellemes érzésének, valahányszor Kisperegre jöhet, ahol nagyon sok barátja van. Miután minden résztvevőt és fellépőt üdvözölt, kifejtette: 1952-ben magyarnak született, magyarként él, úgy is kíván majd meghalni. Nekünk, magyaroknak és az RMDSZ-nek kutya kötelességünk vigyázni egymásra, hogy örökre megmaradjunk a szülőföldünkön. Miután Kovács Imre polgármester minden résztvevőt meghívott a július 25-én és 26-án sorra kerülő Kisperegi Falunapokra, megnyitottnak nyilvánította az I. Kisperegi Néptánctalálkozót, s reményei szerint majd ez is hagyománnyá válik.

Néptánc

A műsorvezetők a pécskai Kisboglárka tánccsoportot kérték a színpadra, amelynek tagjai martosi csárdást és frissest, majd felcsíki játékokat adtak elő Engi Márta betanításával. Utánuk a majláthfalvi Százszorszép tánccsoport Halál Endre vezetésével, Orbán László és Bagi Ferenc koreográfiájával lendületes dél-alföldi és marosszéki táncokat mutatott be. Ezt követően a pécskai Nagyboglárka tánccsoport Engi Márta vezetésével regölést, majd mezőségi táncokat adott elő nagy sikerrel. Utánuk újra a kisperegi Napraforgó lépett a színpadra, ahol Zámbori Renáta betanításával marosszéki forgatósa, majd cigány tánca kapott vastapsot. A simonyifalvi Leveles tánccsoport tagjai Péter Anikó vezetésével a tőlük megszokott, kifinomult koreográfiával adták elő szatmári táncukat. A házigazda Napraforgó tánccsoport 5 párjának újabb tánca, a méhkeréki aratott nagy sikert, majd a pécskai Nagyboglárka és Búzavirág 8-8 párjának a színpadot szépen megtöltő palatkai, illetve dunántúli táncai váltottak ki nagy tetszést. A Leveles által eredeti szerelésben előadott kalotaszegi tánca után a kisperegi László Andrea kalocsai szólótáncának tapsolt a sátrak hűvöséből a közönség. A zimándújfalui Kankalin tánccsoport Mészár Klementina koreográfiájára ígéretes somogyi, jobbágytelki, majd rábaközi táncainak tapsolt a közönség. Ahogyan a házigazda, a Napraforgó tánccsoport nyitotta meg, a moldvai csángó táncával az is zárta az I. Kisperegi Néptánctalálkozót, amelyen a fellépett együttesek koreográfusai, vezetői emlékoklevelet kaptak.

Koncert, szabadtéri bál

21 órától a sztárvendég, az anyaországi Bojtorján együttes tagjai léptek színpadra. Közel másfél órás koncertjükön felcsendültek a régi, közkedvelt slágerek, amelyeket a közönség együtt énekelt velük, ujjongva, táncolva jókedvében. Az I. Kisperegi Néptánctalálkozó 23 órától késő éjszakáig eltartott szabadtéri bállal zárult, amelyen Nagy Zsolt szolgáltatta a talpalávalót.

A rendezvény idején minden vendég kedvére ehetett, ihatott a sörsátrak hűvösében, de a szervezők jóvoltából a közönség is egy 60 négyzetméteres sátor védelméből nézhette, élvezhette a programot. Igaza volt Faragó Péternek, amikor azt állította: Kisperegen az utóbbi időben állandóan épül, megújul valami. Ezúttal a térköves járdával, illetve a jókora sátorral lettek gazdagabbak, de az sem elhanyagolandó, hogy a központi park, az utcák és a közterületek példás rendben, a templom pazar éjjeli megvilágításban várta a vendégeket, akik közül a meghívottakat és a fellépőket a szervezők vacsorával vendégeltek meg, szeretettel fogadtak. Az Arany Griff Rend Egyesület meghívásával, a szórakoztatóan tanulságos programmal, a remek hangulat jóvoltából mindenki maradandó élménnyel távozott, ezért köszönet jár a támogatóknak és a szervezőknek egyaránt!

Balta János/Nyugati Jelen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.