A vezetőképzésről, Teréz anya emlékéről

A konferencia helyszíne
A shillongi szálláshely

Legutóbb még különböző egzotikus helyszínekről szóló beszámolót olvashattunk Tódor Csabától, amelynek végén jelezte, hogy a következő naptól elkezdődik a konferencia érdemi része. Immár másfajta megközelítéssel, lelkészi szemmel figyeli az ottani unitáriusokat. 

2015. június 9., kedd 

A reggeli után megbeszéléssel kezdtük a napot, hogy mi is fog történni a teológiai konferencián. Közeledünk ittlétünk egy másik fejezetéhez.

Az első pár nap vezetőképző lesz, amelyre közel ötven személyt várnak a helyi szervezők. A tematikus csoportok a következők: az egyház, mint intézmény, a liturgia, a vezetők hatékonysága, multikulturalizmus, lelkipásztori gondozás. Az itteniek nagy problémája, hogy identitásukban erősödni akarnak. Ezért hívtak minket ide, hogy tapasztalatainkat, mindenki otthoni egyházi példáit idehozván, tanulván tőlük, az ő problémáikból hátha valami közös és szép eredmény fog kijönni. Én két témában vállaltam aktív szerepet: az egyház, mint szervezet, és a liturgiát nézzük meg egy kicsit. Ez a dolog három napos, majd szombaton lesz egy nagy plenáris előadás, ahol haton fogunk előadni, tíz- tíz percben. Ennek az lesz az érdekessége, hogy több száz ember fog eljönni egy nagy terembe. Különben a terem ott van a Teréz-anyáról elnevezett zárda mellett Shillongban, ahol mai napig az ő tisztelete bűvkörében többrétű képzés folyik, amivel az itteni sokszor borzasztó helyzeteken segíteni próbálnak. Ezek a borzasztó problémák az egészségügyi ellátás, a nyomor, az oktatás.

Délután megnéztünk még egy konferencia központot, ahol a 2018-as ICUU (International Council of Unitarians and Universalists) konferenciát akarják tartani. Hát hatalmas épület, van három nagy terem. A legnagyobb négyszáz férőhelyes. Úgy néz kik hogy arra az alkalomra is több száz jelentkezőt várnak a világ minden részéről. Az elszállásolás egy volt brit nyaralóból (resort) átalakított szállodában lesz, illetve házakban. Egy gyönyörű park, nagyon szép. A legdrágább szoba egy éjszakára 50 angol fontba kerül, de ez csúcs. Otthoni nyaralónak elképzelhetetlen. Van egy nappali benne, egy hálószoba, öltöző, gyermekeknek külön szoba, minden szobába kandalló, s csak a kárpit, amivel a fotelek be vannak vonva egy tehen ára. De a volt gyarmati körülményekre utaló átlag szoba ára csak 50 lej, ami egy erdélyi idelátogatónak sem lesz fölérhetetlen.

Aztán este elmentünk az egyik helyi bazárba. Itt amit láttam, az no komment. Szűk sikátorok, amit az ember elképzel a világon minden van. A legérdekesebb mégis az volt, hogy a disznót keresztbe szeletelik fel, s olyan így mint egy karika sajt. Nagyon érdekes. A hal részlegen a szag is elviselhető volt. Vettem két kiló mangót (nagyon érett) és száz rúpiát fizettem, ami otthoni hat lej körül van. (1 lej:16 rúpia).

Bazárban
Bazárban

2015. június 11., csütörtök

Teológiai konferencián levén illik néhány szót szólni arról is, hogy mi is folyik ezen a konferencián. A konferencia témáját úgy lehetne lefordítani, hogy vezetőképző. Tehát Megalaya államban levő, főleg Shillong tartományi főváros környékén elő unitárius gyülekezetekből vannak itt olyan nők és férfiak, akiket érdekel az egyházi vezetés. Az egyház 150 éve szerveződött, és az egyik nagyon érdekes jellemvonása, hogy alapítója Hajom Kishorck Sing az egyetlen teremtő istenben kezdett hinni a sok törzsi isten, szellem, dszin és egyéb vallási – lelki képződmények közepette ebben a nagy hindu tengerben, s annak törzsi vallási vonatkozásainak időnként fel-felcsapó hullámai között.

Teréz anya kultusza ma is töretlen (Archív fotó: Europress)
Teréz anya kultusza ma is töretlen (Archív fotó: Europress)

Ma az istentisztelet megújítási lehetőségeiről folyt a tanácskozás, illetve dramatikus eszközökkel jelenítették meg a mostani istentiszteleti keretüket, ami alapjában véve egy prezsbiteriánus keretre emlékeztet, annak helyi alkalmazásaival természetesen. Van egy nagy hézag az idős, és a fiatal generáció között. Az egyháztagság itt is úgy van mint otthon sok unitáriusnál, és szabadelvű gondolkodású embernél, hogy az istentisztelet látogatása önkéntes alapon működik, mert az istentiszteleten való részvétel nem üdvszerző esemény. Ennek a nagyon lazának tűnő kapcsolatnak mégis van a mi konferenciánkon közel nyolcvan résztvevője, többnyire fiatalok. Tehát felépítették és eljátszották az istentiszteletet. Utána az ideálist kellett felépíteniük. Nagyon érdekes volt a csoportdinamika, mert tulajdonképpen egy valami meglévőtől kellett eljussanak egy ideálishoz, egy elképzelt istentiszteleti kerethez.

A nehézségek ugyanazok, mint az előnyei a szabadelvű vallásosságnak.

Éjszaka Shillongban
Éjszaka Shillongban

Nincs egyetlen fókusza az istentiszteletnek, tehát nemcsak a keresztény üzenet hirdetése a fontos számukra, hanem a való élet leképezése a liturgiában. Ez a gyengeség is egyben, mert mindig a társadalmi igényekre figyelnek, és elveszítik a fókuszpontot. Nekünk Erdélyben ott van Jézus követése, de itt az egy isten követésén kívül nemigen lehet megfogalmazni olyan célt, amit elfogadnak, vagy amit egy külső tekintély meghatározhat. Papjaik világi papok, vagyis a gyülekezeti papság elvén állnak. A lelkészképzés egy igen fontos szempont. Elvárják, hogy az istentiszteletük vezetője képzett személy legyen.

Miután beazonosítottuk a gyengeségeket, az erősségeket folyamatként fogalmaztuk meg, vagyis hogyan lehet a gyengeségeket erősséggé alakítani. Itt a processz/folyamat teológia elemeit használtuk.

Nagyon érdekes, hogy a résztvevők többsége khaszi nyelven beszél, az angol nekik a második nyelvük. Olyan a beszélgetés tehát, mintha az almásiakkal románul konferenciáznának az amerikaiak. Nem értenek egyes fogalmakat, mint pl. self- reflection, vagy amikor a nőkről, szerelemről van szó, akkor kacagnak, de nagyon élvezik a tabut.

A másik előnye, hogy amerikaiakkal vezetjük ezt a konferenciát, ők az ővéket mondják, mi a miénket. Tehát azt, hogy mi hiszünk az egy istenben, aki a világ teremtője.

A másik érdekes dolog, ami előjöhet, és elő is jött egy ilyen témánál a szimbólumok használata. A szimbólumokkal nagyon érdekesen el lehet játszani. A szimbólumot a közösség alkotja meg, nem egy ember. Kár importálni őket. A közeg, ahonnan kiemelhetők a történelem, a múlt, vagy a nagy elődök. Legyen minél konkrétabb.

A szimbólumok egy idő után kihalhatnak. Ilyenek a nagy görög, vagy bármilyen fallikus szimbólumok, amiket ma lefényképezünk az igen drága gépeinkkel de nem értjük a szellemi dimenziót, vagyis a szellemi pólust ami kötődik az anyagi pólushoz. Kérdezték, hogy nekünk van-e központi szimbólumunk Erdélyben?, Van, pl. az úrasztala. A hagyományos keresztény egyházban a kereszt egy ilyen központi szimbólum, helyesebben a feszület.

A lelkipásztori gondozást gyakorlati példákkal nyomattuk meg. Hát elég sok sültelen helyzet kialakulhat egy pap körül egy olyan széles kontextusban, aminek a határai Indiát, Erdélyt, Angliát és Észak-Amerikát súrolják, mint ez a vegyes társaság, akik összegyűltünk aharrég Shillongba.

Tódor Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.