Teológia vagy kultúra?

David_Ferenc_ko

Idén június 9-16. között Indiában (Shillong, Meglayhaya állam) tartják az amerikai székhelyű Unitáriusok és Univerzalisták Nemzetközi Tanácsának (International Council of Unitarians and Universalists – ICUU) soros lelkészi-teológiai kongresszusát. Az erdélyi unitáriusokat négy lelkész képviseli ezen a találkozón. “Az erdélyi magyar unitárius egyházat képviselve – mondotta Tódor Csaba homoródszentpáli lelkész – az a kiindulópontunk, hogy Erdélyben alakult ki először szabadelvű egyház a 16. században, és létrejött itt egy sajátos teológia is, amely nem téveszthető össze a napjainkban divatos, főleg a konzervatív és fundamentalista egyházak által hangoztatott szabadelvűséggel. Az erdélyi unitárius teológiáról sajnos még itthon is elég tudatlanul nyilatkoznak a magas rangú egyházi elöljárók, vezetők, párhuzamba állítanak mindenféle liberális mozgalmakkal, holott van Erdélyben sajátos unitárius teológia, amelyben jól körvonalazódtak az évszázadok során az Istenről, Jézusról, az egyházról, emberről, bűnről és egyéb teológiai kérdésekre vonatkozó nézeteink és válaszaink. Most elsősorban ebből indulunk ki, ezt visszük el Indiába, azért, hogy az ottani, a 19. század végén szerveződött unitáriusokat erősítsük. Mintáinkkal, válaszainkkal támaszt kívánunk nyújtani abban, hogy mit jelent unitáriusnak lenni a nagy hindu tengerben, a párszik között, a nem-keresztény kultúrában.”

Az unitáriusokat az egyistenhívőségük miatt éppúgy beskatulyázták Indiában is, mint a nyugati civilizáció államaiban, ahol egy domináns egyház mellett szabadelvű csoportként, egyetlen és kizárólagos, külső tekintély által létrehozott teológiai dogma nélkül kell fennmaradásukért küzdeniük. A konferencia egyhetes tudományos részét követően a lelkészek ellátogatnak különböző gyülekezetekbe, prédikálnak, meghallgatják egymást, vezetőképzőkön vesznek részt, ahol szó esik a gyülekezeti sajátosságokról, amit gyakorló lelkészekként élnek meg, s nem csak teológusként fogalmaznak meg az egyre inkább egyéniesülő, de azért az egyházi kereteket sem mellőző kontextusban.

Tódor Csaba lelkésszel elindulása előtt beszélgettünk. Küldöttségük már a konferencia előtt kiutazott Indiába, ahol a tudományos tanácskozást megelőzően különböző helyszíneken járva ismerkedtek a szubkontinens kultúrájával. Úti élményeiről folyamatosan küldi majd az Élő Székely részére a beszámolókat.

Az Unitáriusok és Univerzalisták Nemzetközi Tanácsa (ICUU) 1995-ben alakult Essexben (AEÁ). Alapítói között ott volt az Erdélyi Unitárius Egyház is. Az ICUU célja, hogy kapcsolatokat építsen ki a nemzeti unitárius és univerzalista egyházak, illetve azok gyülekezetei és hívei között, illetve segítséget nyújtson unitárius közösségek létrejöttében a világ olyan országaiban is, ahol a szabadelvű vallásosságnak nincsenek hagyományai.

Simó Márton 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.