Betekintés a népi mesterségekbe

mestersegek_1

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa 2015 májusában Hargita megye négy térségében szervezett mesterség-bemutatókat. A programnak köszönhetően kétszáz Hargita megyei diák olyan foglalkozásokat ismerhetett meg, amelyek az adott régióban jellemzőek, de számukra kevésbé ismertek. A diákok, elsajátítva a mesterség alapjait, elkészíthettek egy-egy kézműves terméket. Ezeket a tárgyakat a foglalkozást követően magukkal is vihették.

A mesterség-bemutatókat négy helyszínen rendezték meg: Csík, Gyimes, Gyergyó és Udvarhely régióban, egy-egy tájház vagy múzeum udvarán. Minden régióban 2-3 helyi mester bevonásával zajlott az oktatás. A különböző helyszínekre más-más régiókból érkeztek 5–8. osztályos diákok. Mindegyik foglalkozás 13 órakor kezdődött, és 17 óráig tartott. Egy-egy helyszínen a különféle foglalkozások párhuzamosan zajlottak, de a kézművesek lehetőséget biztosítottak a gyermekeknek mindegyik mesterség kipróbálására.

Az első mesterség-bemutatóra 2015. május 7-én, a Gyimesközéploki Hagyományőrző Ház udvarán került sor, három helyi mester: Gál András, Bodor Katalin és Bucur Juliánna bevonásával, akik fafaragást, szövést és hímzést tanítottak. A helyszínen a Forrásközpont munkatársai mellett Mihók György, a Hagyományőrző Ház felelőse fogadta a diákokat. A foglalkozáson a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Általános Iskola 45 diákja vett részt. A mesterség-bemutatók közötti szünetben Györgyicze Ákos hegedűjátékkal és népdalokkal örvendeztette meg a gyergyószentmiklósi diákokat.

Sokszor egy-egy ilyen alkalom is elég arra, hogy a gyermekek életre szólóan megkedveljék a mesterségeket
Sokszor egy-egy ilyen alkalom is elég arra, hogy a gyermekek életre szólóan megkedveljék a mesterségeket

Második alkalommal, május 14-én, a gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola diákjai látogattak el a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumba, ahol Pál Etelka a növényi festésbe, Szász Judit pedig a nemezelésbe nyújtott betekintést. A mesterség-bemutató végére elkészült nemezelt labdát és a növényekkel festett gyapjúfonalat a diákok magukkal vihették. A két fő tevékenység mellett kiegészítő programként a középloki diákok Szőcs Levente néprajzos tárlatvezetésével megtekintették a múzeum állandó és időszakos kiállításait.

A harmadik mesterség-bemutatónak május 21-én a máréfalvi tájház adott otthont, ahová a csíkszentsimoni Endes Miklós Általános Iskolából érkeztek diákok. Ők Bencze Ilona vezetésével bútorfestést, illetve Sándor Attila irányításával fafaragást tanultak. A foglalkozások eredményeként népi motívumokkal ellátott szív alakú, festett kopogtatók és faragott táblák készültek.

Ami ezelőtt ötven esztendővel természetes és magától értetődő volt, ami huszonöt éve gyakorlatilag minden háztartásban még rendelkezésre állt, az a tudás és eszköztárs manapság csak a szakemberek és a
Ami ezelőtt ötven esztendővel természetes és magától értetődő volt, ami huszonöt éve gyakorlatilag minden háztartásban még rendelkezésre állt, az a tudás és eszköztár manapság csak a szakemberek birtokában lelhető fel, illetve azoknál a népi mestereknél, akik különleges elhivatottságot éreznek e foglalatosságok gyakorlása és hasznosítása iránt

Végül május 28-án a csíkszentmiklósi tájház udvarán került sor az utolsó mesterség-bemutatóra, ezen a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola diákjai vettek részt, őket Vízi Jenő, Nagy Ildikó és Nagy I. Gábor avatta be a fazekasság, az ostorfonás és a kovácsmesterség rejtelmeibe. A székelyudvarhelyi diákok anyagedényeket, ostorfonatot és kisméretű kovácsolt ékszereket készítettek.

A kézműves tevékenységben részt vevő gyerekek toborzásában és kiválasztásában a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vállalt szerepet, ezt a Hargita megyei általános iskolákkal való együttműködésben valósította meg. A diákok szállítását és a mesterekkel való együttműködést szintén a Forrásközpont koordinálta, a program költségeit Hargita Megye Tanácsa biztosította.

Salló Szilárd

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.