A Nemzeti Összetartozás Napja Farkaslakán

trianon emlekmuA 95 éve aláírt békeszerződésre emlékeznek Farkaslakán az öt évvel ezelőtt állított Trianon emlékműnél a nemzeti összetartozás jegyében, utána Makovecz-kiállítás nyílik a farkaslaki hittanteremben. Farkaslakán a ma már Trianon-emlékműként ismert Apostoli kettős keresztet a Tamási Áron sírja melletti Millenniumi Emlékparkban avatták fel 2010. június 6-án. Ez az alkotás a tizenhárom aradi vértanú emlékére állított kopjafák között talált helyet magának.

Az Apostoli kettős kereszt emlékmű kizárólag Farkaslaka és községbeli (szentléleki, malomfalvi) kivitelezők munkáját dicséri: Jakab Csaba építőművész, Jakab Albert és Jakab Antal fafaragók mellett Tamás Albert kovácsoltvas munkájával segítette az emlékmű létrehozását. A cserefa is itthoni, és a mintegy 15 tonnás terméskő pedig a Gordon oldalából való.

Az elmúlt években ez a helyszín a nemzeti sorfordulóinkra való emlékezés színhelyévé vált Farkaslakán, amelyekre a szervezők igyekeznek minden alkalommal ismert alkotókat és közéleti szereplőket meghívni, hogy ezáltal rendezvényeik – illően Tamási Áron szellemiségéhez is – messze túlmutassanak a település határain.

A trianoni országcsonkolásra ezúttal június 4-én 16.00 órától kezdődően emlékeznek, majd azt követően, a helyi hittanteremben, egy Makovecz-kiállítás révén tekinthetnek be az érdeklődők a jeles építész művészetébe, aki stílusával országokon átívelő iskolát teremtett, s a megvalósult épületek formai és stílusjegyei által jelképesen ismét egyesítette az elcsatolt országrészeket.

Simó Márton

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.