Gagy menti hétköznapok – fotókiállítás

Solymosi laz_Foto-Kibedi Sandor Szekelyudvarhely

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Szentábrahám Község Polgármesteri Hivatalának együttműködése eredményeként szervezték meg a XXIX. Orbán Balázs szemével elnevezésű dokumentációs fotótábort, amelynek a fent említett község adott otthont 2013. október 11–18. között. Az ekkor készült felvételek javából nyílik kiállítás a székelyudvarhelyi Művelődési Ház kortárs galériájában, szerdán, május 20-án, 18.00 órakor. A kiállítást megnyitja P. Buzogány Árpád művelődésszervező, fellép a szentábrahámi iskolások gitárcsoportja.
Hargita megye nyugati részén fekszik Szentábrahám község, a Gagy patak völgyében, a Nyikó mente és a Küsmöd völgye között. Közigazgatási szempontból ide tartoznak Csekefalva (Cecheşti), Szentábrahám (Avrămeşti) községközpont, Magyarandrásfalva (Andreeni), Gagy (Goagiu), Kismedesér (Medişoru Mic), Firtosmartonos (Firtănuş) falvak, illetve a solymosi (Laz-Şoimuş) és martonosi – román fordításból ferdített firtosi – láz (Laz-Firtănuş) tanyák. Lakossága alig haladja meg a két és fél ezret, többségében magyarok, illetve cigányok és néhány román lakják.

(Fotó: Antal Levente - Sepsiszentgyörgy)
Szentábrahám (Fotó: Antal Levente – Sepsiszentgyörgy)

A patakvölgyben jól művelhető szántóföld aránylag kevés van, a magasabb domboldalakon legelők, kaszálók terülnek el, a településeket lombhullató erdők övezik. Fő foglalkozási ágak: a mezőgazdaság, a helyiek kisebb részben alkalmazottként dolgoznak a közeli Székelykeresztúron meg a helyi vállalkozásoknál. A népi mesterségek mind kevesebb családnak tudják megteremteni a létfeltételeket.

Szentábrahám (Fotó: Tordai - S
Szentábrahám (Fotó: Tordai Ede – Marosvásárhely)

Főbb látnivalók: az egymás felé megdőlt csekefalvi templomok (a pisai és a sükői mellett), Szentábrahám mai unitárius műemléktemploma (XIX. sz. eleje), Gagyban az egykori Szentkirályi-kúria –ma Hegyi István tulajdona, a központban Fodor Béla kezdeményezésére létrehozott kopjafacsoport a cigányzenészek emlékére, Gagy keresztje részen húzódott az énlaki castrumot a Kis-Küküllő völgyével összekötő római út, a néphit szerint Tündérek útja, a Kismedesér melletti Láz és a solymosi-láz elszórt tanyatelepülései, Firtosmartonosban az 19051906-ban felépült templom; a falutól északra levő hegy tetején római castrum nyomai látszanak, a Gagy vize feletti Beszér nevű hegy alatti Hetes nevű tisztáson pedig római település nyomai vannak.

A meghívott fényképészek: Antal Levente (Sepsiszentgyörgy), Bartók Izabella (Sepsiszentgyörgy), Gábor Lajos (Máréfalva), Kibédi Sándor (Székelyudvarhely),
Papp Elek (Nagykőrös – Magyarország), Péli László (Dabas – Magyarország), Tordai Ede (Marosvásárhely), és a tábor szervezője, Balázs Ödön (Székelyudvarhely) végigjárták és számos dokumentumértékű fényképet készítettek, amelyből e gyűjteményes anyagot válogatta a szervező Balázs Ödön.

Magyarandrásfalva (Fotó: Balázs Ödön)
Magyarandrásfalva (Fotó: Balázs Ödön)

Az alkotók a községnek olyan képi ábrázolását tűzték ki célul és valósították meg, amelyhez hasonló sosem készült eddig, hiszen az épület- és szociofotóktól a portrékig, táj- és tárgyfotókig számtalan műfaj, téma fellelhető azokon. A több száz felvétel felbecsülhetetlen eszmei értéket, örökséget jelent majd, hasznosítása sokféle lehet – képeslapoktól fotóalbumig.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.