Közeleg az első atyhai kaláka napja

kiomlott_kofal

Amint azt január hónapban az Élő Székelyföld Füzetek Atyháról szóló számában meghirdettük, ebben az évben legalább három alkalommal szervezünk lelkigyakorlatot és közösségépítő-kalákát. Az első időpont biztosan és kérlelhetetlenül közeledik, úgyhogy meg kell próbálkoznunk a minket választó feladat tudomásulvételével. Mivel az elmúlt évtizedek bomlasztó hatásainak következtében nem csak az épített örökség szenvedett óriási károkat, hanem azok az emberi közösségek is, amelyek azt fenntartották, az újjáépítést a lelkekben kell kezdeni. Emlékeztetni szeretnénk az atyhaiakat, az elszármazottakat, illetve a faluhoz valamilyen módon kötődő embereket, hogy az első találkozási alkalom a pünkösdi ünnepeket következő hétvégén, május 29. és 31. között lesz.

A legutóbbi alkalommal közzétett felhívásunkra érkeztek ugyan válaszok, de a nagy érdeklődés – egyelőre – elmaradt. A mérsékelt szintű lelkesedést és a felajánlásokat örömmel vettük, alkalomadtán minden egyes ötletre visszatérünk.

Alszegi Simó Ferenc háza 1970 körül
Alszegi Simó Ferenc háza 1970 körül

Kérdés az, hogy túl a személyes találkozáson, mivel kezdjük a munkát? Több mint bizonyos, hogy találunk a településen egy olyan közösségi teret, amelyen akad elintéznivalónk. Gondolunk itt a kultúrház kertjére, egy-egy keresztfára, amelynek környezetét rendbe lehet tenni, útszéli sáncokra, átereszekre. Ezekre a helyszínekre költ ugyan a megyei tanács, a község vezetése, vannak bizonyos keretek, de a saját életterünket rendben tartani ma is jórészt a mi feladatunk, s a későbbiekben is az lesz. Ezt így tartották helyesnek eleink is.

Javaslatokat kérünk.

Van-e olyan idegenben élő atyhai, akinek kihasználatlan kertje, romos háza van? Hajlandó-e azt ránk bízni? Több mint valószínű, hogy létrehozunk egy helyi egyesületet vagy alapítványt azzal a céllal, hogy bizonyos ingatlanokat tartósan kezeljen és üzemeltessen.

Van-e olyan atyhai származású család, amelynek tagjai nem képesek elvégezni egy-egy bontási vagy állagmegőrzési munkát? Szeretnének-e közös erővel valamit megjavítani vagy építeni? Szóljanak, hívjanak, írjanak; nyilvánosak az elérhetőségeink: eloszekelyfold@gmail.com, (+4)0743-815149, de a honlapunk is fogad hozzászólásokat, amelyeket aztán mindenki olvashat és kommentben reagálhat rájuk.

Bármilyen építő jellegű ötletre nyitottak vagyunk. Gondolkozzunk közösen. A mai naptól kezdődően tíz nap áll rendelkezésünkre a kezdeményezésre, május 25-én, pünkösd másodnapján közöljük az első találkozási alkalom célkitűzéseit.

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

4 gondolat “Közeleg az első atyhai kaláka napja” bejegyzéshez

  1. Nagyon sok sikert kivanok az elso talalkozashoz. Minden otlet amit felsoroltak remek, es erdemes a megvalositasra. En javasolnam a kezdest a kulturhazzal, az egy fontos osszekoto kapocs egy kozosseg eleteben. En sajnos nem leszek ott majus vegen, de remelem a kovetkezon igen. Minden jot addig is!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.