Emlék – Kép – Krónika

EMLÉK-KÉP-KRÓNIKA - Kiállítás Makovecz Imre grafikáiból

Makovecz Imre (1935 – 2011) építész grafikáiból nyílik kiállítás 2015.május 15.-én, 18.00 órakor, a székelyudvarhelyi Művelődési Házban. A tárlatot megnyitja: Bogos Ernő építész, a Magyar Művész Akadémia levelező tagja (Csíkszereda). 

Makovecz Imre
Makovecz Imre

Makovecz a magyar organikus építészet egyik megteremtője, a nemzetközileg is ismert magyar építészek egyike. Jellegzetes épületeit talán azok közül is sokan felismerik, akik egyébként nem érdeklődnek az építészet iránt.
“Az iskola, amit teremtett, messze földön híres nemzetközi mozgalommá vált. Ez az organikus építészet volt, amit ő szeretett élő építészetnek is hívni” – mondta róla Ekler Dezső építész.

A vándorkiállítás következő állomása Székelyudvarhely
A vándorkiállítás következő állomása Székelyudvarhely

„… Az építészetnek megvan az a sajátossága, hogy az alkotónak – gyakorlati szempontból – meg kell mutatnia elképzelt művét több nézőpontból is. Az építész rajzai minden más rajztól ebben eleve különböznek. Azonban amit látomásos rajznak nevezünk, nem csak a nézőpontok összetétele, hanem a képzőművészeti mű egységteremtő képességével rendelkezik. Az egy pontra (a nézőére vagy alkotóéra) szerkesztett kép egyetlen perspektíváját éppen a látomásos művek számolták fel a képzőművészet történetében. (…) Makovecz Imre rajzain a tér nyitott, tájképi. A terek kapcsolatát fotók, rajz, színezés montázsa és kollázsa, és természetesen a tájformák maguk biztosítják. Nézetei a belsőtől a felülnézetig váltakoznak. Egységüket sajátos motívumai teremtik meg: a természet élő és holtnak vélt elemeiből, valamint épületek (emlékek vagy tervek) egymásba szervüléséből képződött mutációk.” – írja Keserü Katalin a Magyar Építőművészet folyóiratban Makovecz Imre grafikáiról, Makovecz látomása mint képtípus című tanulmányában.

A kiállítás plakátja
A kiállítás plakátja

A Kossuth-díjas magyar építész, a magyar organikus építészet egyik jeles képviselője 1935. november 20-án született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte, az egyetem után különböző állami tervezővállalatoknál dolgozott, ám már ekkor a vidéket járta, hogy az elsorvadásra ítélt falvakban kulturális egyesületeket szervezzen és faluházakat építsen.
Igazi áttörést karrierjében építészirodájának 1981-es alapítása jelentett, melynek keretében számos középületet, köztük templomot, művelődési házat tervezett, elsősorban vidéken. Első figyelemreméltó munkájának – ahogy azt a Wikipédia írja – a paksi templomot tartotta, melynek egyéni stílusa országos hírnevet szerzett Makovecz Imrének. Fő művének mégis az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonját tartják.
Makovecz Imre tanított a BME-n, az Iparművészeti Főiskolán, és a Nemzetközi Építészeti Akadémián, emellett alapítója volt a Magyar Művészeti Akadémiának, és tagja volt a Nemzetközi Építészeti Akadémiának is.

A kiállítás május 29-ig látogatható.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.