Magyarország a Horthy-korszakban

Horthy Miklós bevonulása Budapestre
Horthy bevonul Budapestre 1919. november 16-án

A magyar nemzet története című előadássorozat a tizenkettedik résszel folytatódik. Dr. Ujváry Gábor, a budapesti Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa, a korszak szakértője lesz Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának meghívottja a 2015. május 10. és 13. közötti időszakban. Kétségtelen, hogy Magyarország XX. századi történetének egyik legizgalmasabb és legmozgalmasabb fejezetét jelenti a Horthy Miklós kormányzó nevével fémjelzett időszak, amely a Nemzeti Hadsereg 1919. november 16-i budapesti bevonulásával vette kezdetét, és 1944. október 17-i németországi internálásával zárult.

A hatalomátvétel után alig több mint fél évvel Magyarországra kényszerített igazságtalan trianoni béke alapvetően meghatározta és ugyanakkor korlátok közé is szorította az elkövetkező negyedszázadban a magyar politika mozgási irányát és mozgásterét.

Klebersberg Kunó
Klebersberg Kunó

Ennek ellenére sikerekben sem szűkölködött e korszak, lényegében elmondható, hogy a bethleni konszolidáció és a Klebersberg-féle oktatási és kulturális politika rakta le a modern, XX. századi Magyarország alapköveit, annak ellenére, hogy az 1929. évi nagy gazdasági világválság romba döntötte a Bethlen István által okos politizálással talpra állított magyar gazdaságot, a korszak utolsó fél évtizedében zajló második világháború pedig a revíziós politika részleges, de nem lebecsülendő eredményeit nullázta le.

Ha a köztudatban sokáig mégis sötét kép élt erről a korról, abban elsősorban az 1945 után Magyarországra rátelepedő kommunista rezsim által propagált marxista történetírás a ludas. Az 1990. évi rendszerváltást követő negyedszázadban azonban történészeink erőfeszítéseinek eredményeként a közvélemény mára már nemcsak a korszak árnyoldalairól, hanem erényeiről, eredményeiről és teljesítményeiről is pontosabb képet kaphatott.

Bethlen István és felesége egy római látogatáson (1920-as évek)
Bethlen István és felesége egy római látogatáson (1920-as évek)

Dr. Ujváry Gábor előadása a Horthy-korszak koronként változó és napjainkban is vitatott megítéléséről, politikai, társadalmi és kulturális viszonyairól, legfontosabb szellemi áramlatairól és nemzetközi helyzetéről kíván szólni. Arról, hogy a valóban korszerűtlen szerkezetű magyar társadalmon belül milyen pozitív folyamatok indultak el (pl. a kulturális, a kül-, a gazdaság- vagy a szociálpolitikában), illetve hogy kormányzatának hibás döntései és a nemzetközi politikai helyzet következtében hogyan került a korabeli „csonkaország” kényszerpályára, amely – átmeneti sikerek után – végül bukáshoz és egy újabb világháborús vereséghez vezetett.

Lakatos Mihály

Székelyudvarhelyen 2015. május 10-én, hétfőn, 19 órától a Művelődési Házban,

Csíkszeredában május 11-én, kedden, 18 órától, Magyarország Főkonzulátusán, a Lázár-ház előadótermében,

Sepsiszentgyörgyön május 12-én, szerdán, 18 órától, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében kerül sor az előadásokra.

A rendezvény fő szervezője és támogatója: Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy.

Szervezőpartnerek és támogatók: Művelődési Ház, Székelyudvarhely, Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusa, Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy, Benedek Elek Tanítóképző, Székelyudvarhely, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda, Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.