Népi mesterségek, négy településen

A máréfalvi tájház
A máréfalvi tájház

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont 2015 májusában Hargita megye négy térségében szervez mesterségbemutatókat. A program célja olyan mesterségek megismertetése Hargita megyei diákokkal, amelyek az adott régióban jellemzőek, de a mai ember számára kevésbé ismertek, továbbá a diákok figyelmének ráirányítása a mesterek által készített használati tárgyakra. A foglalkozások során a diákok, elsajátítva egy-egy mesterség alapjait, elkészíthetnek egy-egy kézműves terméket, ezeket a tárgyakat a foglalkozást követően magukkal is vihetik.
A mesterségbemutatókat négy helyszínen rendezik meg Csík, Gyimes, Gyergyó és Udvarhely térségében, egy-egy tájház vagy múzeum udvarán. Mindegyik régióban 2-3 helyi mester bevonásával zajlik az oktatás. A különböző helyszínekre más-más térségből érkeznek 5–8. osztályos diákok. Mindegyik foglalkozás 13 órakor kezdődik, és 17 óráig tart.

1. Az első mesterségbemutató 2015. május 7-én, a Gyimesközéploki Hagyományőrző Ház udvarán lesz, három helyi mester: Gál András, Bodor Katalin és Bucur Juliánna bevonásával, akik fafaragást, szövést, hímzést, illetve csipkekötést fognak tanítani. A foglalkozáson a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Általános Iskola 45 diákja vesz részt.

A népi fafaragás igen népszerű az iskolások körében
A népi fafaragás igen népszerű az iskolások körében (Felvétel a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont archívumából)

2. Május 14-én, a gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola diákjai látogatnak el a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumba, ahol Pál Etelka és Szász Judit a növényi festésbe és a nemezelésbe nyújt betekintést.

3. Május 21-én, a harmadik mesterségbemutatónak a máréfalvi tájház ad otthont, ahová a csíkszentsimoni Endes Miklós Általános Iskolából érkeznek diákok, ők Bencze Ilona vezetésével bútorfestést, illetve Sándor Attila irányításával fafaragást fognak tanulni.

4. Május 28-án a csíkszentmiklósi tájház udvarán kerül sor az utolsó mesterségbemutatóra, ezen a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola diákjai vesznek részt, őket Vízi Jenő, Nagy Ildikó és Nagy I. Gábor avatja be a fazekasság, az ostorfonás és a kovácsmesterség rejtelmeibe.

A kézműves tevékenységben részt vevő gyerekek toborzásában és kiválasztásában a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vállal szerepet, ezt a Hargita megyei általános iskolákkal való együttműködésben valósítja meg. A diákok szállítását és a mesterekkel való együttműködést szintén a Forrásközpont koordinálja, a program megvalósítását Hargita Megye Tanácsa támogatja.

P. Buzogány Árpád

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.