A Forrásközpont a Megyenapokon

Berecz András
Berecz András

Hargita Megye Tanácsa, az alintézményei közreműködésével, és a helyi önkormányzatokkal, civilszervezetekkel összefogva május 15–22. között szervezi meg a XI. Hargitai Megyenapokat. A rendezvénysorozat célja a kulturális értékeink bemutatása, a turisztikai vonzerő növelése, ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárul a térség ismertségéhez. Az idei Hargitai Megyenapok fő témája: Környezetünk és a család. Május 15-én ünnepeljük a Család Nemzetközi Napját, ennélfogva a megyenapok művelődési eseményei a családokat szólítják meg, megvalósításuk a közösségi, családi részvételen alapul. A szervezők célja, hogy minél több Hargita megyei település kapcsolódjon be a rendezvénysorozatba, és rangos, a közösségeket megmozgató eseményekre kerüljön sor, figyelve a kistelepülésekre is.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében és társszervezésében a következő eseményekre kerül sor a XI. Hargitai Megyenapok alkalmával:

Gyermekeknek szóló előadások

Zénó, az elképesztő madárijesztő – bábelőadás
Zorkóczy Zenóbia kovásznai egyéni előadóművész új interaktív gyermekműsora
– május 14-én, csütörtökön 10 órától Csíkszeredában a József Attila Általános Iskolában
– május 14-én, csütörtökön 12 órától Csíkszentkirályon a Vitos Mózes Általános Iskolában
– május 15-én, pénteken 10 órától Csíkszentdomokoson a Márton Áron Általános Iskolában

Zorkóczy Zenóbia
Zorkóczy Zenóbia

A medgyesi Margit-napi vásáron – bábelőadás
A szász népmese-feldolgozást Gazdag Erzsébet és Demeter Ferenc adja elő a következő helyszíneken:
– május 18-án, hétfőn 10 órától Farkaslakán a Tamási Áron Általános Iskolában
– május 18-án, hétfőn 12 órától a parajdi Áprily Lajos Általános Iskolában
– május 19-én, kedden 10 órától Siménfalván a Marosi Gergely Általános Iskolában
– május 19-én, kedden 12 órától a Nagygalambfalvi Általános Iskolában

Fotókiállítások

Hegyvidéktől emberbarázdákig
Gyergyószárhegyen Balázs Ödönnek, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont fotográfusának felvételeiből nyílik kiállítás Hegyvidéktől emberbarázdákig címmel.
Helyszín: Gyergyószárhegyi Művelődési Ház Cika-terme, időpont: 2015. május 15., péntek 17 óra. A kiállítást megnyitja: P. Buzogány Árpád művelődésszervező, közreműködik a gyergyószárhegyi Cika zenekar.
Az utóbbi tíz évben készült felvételeken Hargita megyei települések dokumentumfotóit látjuk, illetve a falusi hétköznapok munkaalkalmait, helyzetképeket, tájképeket és portrékat. Balázs Ödön néprajzi és szociofotóit az elmúlt években több pályázaton díjazták, munkáit számos kiadvány illusztrációs anyagaként használták fel.

Gagy menti hétköznapok
Székelyudvarhelyen a Gagy menti települések: Csekefalva, Szentábrahám, Magyarandrásfalva, Solymosi láz, Gagy, Kismedesér, Firtosmartonosi láz, Firtosmartonos ünnep- és hétköznapjait, a falvak látványosságait, mesterségeit bemutató dokumentarista fotókiállítás nyílik. A képanyagot Balázs Ödön fotográfus válogatta a 2013-as fotótábor anyagából.
A kiállítás helyszíne a székelyudvarhelyi Művelődési Ház előcsarnoka, a Kortárs galéria. A megnyitó időpontja: 2015. május 20., szerda 18 óra.
Fellép a községbeli tanulók csoportja. A kiállítást megnyitja: P. Buzogány Árpád művelődésszervező.

Székelykeresztúron a Bojzás

A 2003-ban alakult csíkkozmási néptáncegyüttes felcsíki, méhkeréki, szatmári, kalotaszegi, széki, mezőségi, sóvidéki, szentiványi, gyimesi táncokkal tette ismertté magát. Ez alkalommal felcsíki és mezőségi sűrű magyaros táncokat, valamint egy népdalcsokrot mutat be a Bojzás, az anyáknak dedikált egész estés előadáson bemutatkozik a Kicsi Bojzácska is.
Az előadás helyszíne: Székelykeresztúr, Művelődési Ház. Időpont: 2015. május 19., kedd 20 óra.

Zöld Petike – Berecz András meseelőadása

Berecz András ének- és mesemondó Zöld Petike című műsorával Hargita megye több településén is fellépik. A falu árva kondása bujdosásának történetére szülőket és kisgyermekeket várunk.
Székelyudvarhelyen, az egykori Stúdió mozi nagytermében május 21-én, csütörtökön 19 órától kezdődik az előadás, a gyergyószárhegyi Művelődési Házban május 22-én 12 órától, Csíkszeredában a Megyeháza amfiteátrumában ugyanaznap 16 órától szórakoztatja Berecz András a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

Könyvbemutató: Történelmi szimbólumaink. Székelyföldi pecsétek

Pál-Antal Sándor: Történelmi szimbólumaink. Székelyföldi pecsétek című könyvét Mihály János történész, az NSKI munkatársa mutatja be Székelyudvarhelyen, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén (1918. december 1. utca 9. szám) 2015. május 22-én, pénteken 17 órától. Házigazda Salló Szilárd, a Forrásközpont munkatársa.

Mihály János történész, a székely szimbólumok és a két Homoród-közti nemesi családok kutatója
Mihály János történész, a székely szimbólumok és a két Homoród-közti nemesi családok kutatója

Pál-Antal Sándor akadémikus, levéltáros kutatásai és gyűjtőmunkája révén először kerül nyilvánosságra egy összefoglaló műben rendszerezve a székelyföldi címeres pecsétek, pecsétrajzok vagy pecsétlenyomatok egész sora. A kötetben a szerző részletesen tárgyalja a székely nemzet, a székely székek és a többi székelyföldi helyhatósági, egyházi, iskolai és kézműipari intézmények pecsétjeit. Ezzel párhuzamosan nyomon követi a fontosabb intézmények pecséthasználati gyakorlatát, azok bevezetésének és használatának folyamatát a kezdetektől 1918-ig, az impériumváltásig, különös figyelmet fordítva az azokon található jelképekre. A pecséttörténeti fejezetek mellett részletes pecsétleírást is készített a kötetet kiegészítő 144 oldalas albumban található 850 színes pecsét-reprodukcióhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.