Sors és jelkép – az erdélyi magyar képzőművészet hetven éve

76-_DSC0203

Sors és jelkép címmel nyílt nagyszabású, az erdélyi magyar művészetet bemutató tárlat április 24-én a budapesti Nemzeti Galériában. Ez a reprezentatív kiállítás az erdélyi magyar művészete hét évtizedét, az 1920. és 1990. közötti korszakot öleli fel. Hetven esztendőről van szó, olyan évtizedekről, amelyek meghatározók voltak a romániai magyar művészetben.

Közönség
A megnyitó után

A két világháború közötti gyümölcsöző avantgárd időszak, amikor társadalmi és művészi világképek alakultak, a második világháború ideje, amikor Észak-Erdély, Kolozsvár Magyarország részévé vált, a szocreál évei illetve a kommunista diktatúra megszorító, ugyanakkor izgalmas, neoavantgárd és hagyományőrző időszaka.
A tárlat kilenc szekcióban járja körül ezeket a periódusokat. Mintegy 43o alkotás, festmények, szobrok, grafikák, plakátok láthatók a kiállításon, magyarországi és erdélyi gyűjteményekből.

Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész
Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész (Kacsó Fugecu felvételei)

A tárlat kurátora, Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. Megnyitóbeszédet mondott Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ igazgatója. Ez a kiállítás augusztus 23-ig lesz látogatható.

70_EV_47-_DSC0131

A mostani rendezvénnyel egy új folyamat vette kezdetét, amelyben a Nemzeti Galéria felvállalja Erdély régióinak, illetve képzőművészetileg jelentős városainak bemutatását egy-egy átfogó kiállítás keretében, amelyeken lehetőség nyílik majd a helyi sajátosságok és az igen sokoldalú képzőművészeti pezsgés jelenségeinek a bemutatására.

Így épült a kiállítás:

https://vimeo.com/szepmuveszeti/review/125654661/33561cd4e8

Beszélgetés Szűcs György kurátorral és Sümegi György művészettörténésszel:

http://www.mediaklikk.hu/video/belepo-2015-majus-14/

A Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-tól 1990-ig című kiállítás eddig nem látott gazdagságban és új szempontok szerint mutatja be az 1920 és 1990 közötti évek erdélyi magyar képzőművészetét.

Igen
Szakmabeliek és civilek – igen sokan voltak kíváncsiak a kiállított anyagra (Kacsó Fugecu felvételei)

A megszokott Erdély-sztereotípiák helyett azt a kevéssé ismert, rejtett vagy ismeretlen erdélyi művészetet ismerteti meg a látogatókkal, amely igazi újdonságként hat. Az átfogó igényű tárlat fokozottan támaszkodik az erdélyi (romániai) köz- és magángyűjtemények anyagára. A filmet készítette: Rieger Johanna © ART BUBBLE MEDIA – The film is supported by Canon Hungária Kft).

 www.mng.hu

MNG_logo

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.