A legnagyobb székely emléke

orban_balazs_plakett

Ma napra pontosan százhuszonöt éve annak, hogy Budapesten elhunyt Orbán Balázs író, néprajzkutató, politikus, a fényképezés úttörője és szerelmese. Olyan Jókai hősnek tartják, akiről nem írtak ugyan regényt, hanem valóságos élete volt maga az a regény, amelynek mi már csak egyes fejezeteit értjük, olvassuk és ismerjük.

Az új politikusnemzedék három jeles képviselője, amelynek munkássága majd a kiegyezést követően bontakozik majd ki: gróf Teleki Oszkár, báró Györffy Károly és báró Orbán Balázs
Az új politikus-nemzedék három jeles képviselője, amelynek munkássága majd a kiegyezést követően bontakozik majd ki: gróf Teleki Oszkár, báró Györffy Károly és báró Orbán Balázs (1860 k.)

Március 18-19-én, Székelyudvarhelyen, a Nemzestratégiai Kutatóintézet (NSKI) kétnapos konferenciát szervezett a legnagyobb székely emlékére.

A meglehetősen sokoldalú rendezvénysorozat bemutatta a rendkívüli pálya állomásait, újabb emlékeket állított Lengyelfalva nagy szülöttének, és igyekezett hozzájárulni ahhoz, hogy a székelyek Széchenyije nagyobb ismertséget és elismertséget szerezhessen az összmagyarság körében.

A Székelyföldnek, ennek az európai standardokhoz méltó és az azokhoz mérhető autonómiáért egyre markánsabban megszólaló régiónak gazdasági és erkölcsi megújulásra, értékfelmérésre, új kincsek megteremtésére van szüksége a következő időszakban is, ha érvényesíteni kívánja elképzeléseit és sikeres kíván lenni. Az NSKI vezetője bejelentette, hogy a most induló Orbán Balázs Akadémia ezt a célt kívánja szolgálni, ezt a folyamatot szeretné elősegíteni az elkövetkező időkben. Bízzunk benne, hogy mi, azoknak az utódai akik egykor nem értették a politizáló “Csont báró” szándékát, akik képviselőként Berettyóújfalura “száműzték” őt, akik pereskedtek vagyona fölött, akik háromszor temették el idehaza földi maradványait, s akik ma sem vagyunk mindig és maradéktalanul méltó letéteményesei az általa vallottaknak, most képesek leszünk a megmaradva megtartás követelményeit, a lelkiismeret legszentebb elvárásai mentén teljesíteni.

Néhány évvel ezelőtt (2010) jelent meg Fekete Zsolt fotográfus reprezentatív kötete, amely Orbán Balázs és Veress Ferenc nyomán haladva, másfélszáz év múltán – hosszas terepbejárást követően – rögzítette a székelyföldi és erdélyi tájak arculatán bekövetkezett változásokat. Ennek a munkának egyik kísérőjelensége volt az a mozgóképes kísérlet is, amely videós eszközökkel ábrázolta a metamorfózist, a rendszer- és hatalomváltozásokon átívelő túlélési szándékot és a pusztulást. Köszönjük Farkas Antal kollégánknak ezt a rendkívüli munkát, és azt is, hogy felvételei javát itt rendelkezésre bocsátotta.

Simó Márton

Az Orbán Balázs Akadémia programjainak bemutatására a közeljövőben visszatérünk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.