Lelkigyakorlat és kaláka Atyhában

DSCN1952

Néhány héttel ezelőtt, amikor lokálpatriotizmust erősítő rendezvényt szerveztünk Atyhában, szó volt arról, hogy igyekszünk betartani azt a három közmunka-alkalmat, amelyet az Élő Székelyföld Füzetek vonatkozó lapszámában – még múlt év decemberében – meghirdettünk. Közben kitavaszodott. Ha nem is látványosan, de mutatkoznak már a rügyek, a virágkezdemények, s szép lassan – a földön, a fákon, a mezőkön – ismét uralkodóvá válik az élő zöld kellemes színe. De idén sem láthatunk túl sok megszántott földet a falu határában. Éppen csak a látszat kedvéért jut idő, erő és figyelem a földművelésre. A legelőket, a felhagyott kaszálókat ismét birtokba veszik a sarjadzó növények, s ha a termés ígéretével nem nem is biztatnak, a gyomok legalább elfedik a romokat, hogy ne sajogjon annyira lelki és valós szemeink előtt, meg bennünk a kedves szülőföldi táj.

Többen kételkedve fordultak hozzánk, hogy ugyan minek, s kinek, kivel akarjuk elindítani ezt a megújulási folyamatot? A saját generációnk java, a 40 és 60 közötti aktív réteg egy szóval sem kérdezte, hogy hol kezdjük. El sem jöttek a rendezvényre, s a telefon sem csörrent meg a csatlakozni kívánók szándéka mián.

Úgy alakult az életünk, hogy az áprilisi hónap túlságosan zsúfoltra sikeredett. Kétfajta húsvét volt ismét, s a családi programok sem alakultak kedvezően. A nyugati rítust gyakorlók húsvétján inkább karácsonyt idézett a meteorológia, és a locsolóversek is keverték a nyuszit a télapóval a “nethagyomány” útján terjengő rigmusokban. De lejárt ez is. Most már az állami húsvétnak is annyi. Úgyhogy magunkhoz ragadtuk ismét a kezdeményezést.

Sebestyén Péter
Sebestyén Péter a Marosvásárhely II., a Szent Imre templom plébánosa, sokkötetes egyházi író, másfél évtizede munkatársa a Marosvásárhelyi Rádiónak

Nem szeretnénk, hogy felhívásunk visszhang nélkül maradjon. Egyeztettünk a lelkigyakorlatra hívott Sebestyén Péter plébánossal, úgyhogy meg tudjuk hirdetni a háromnapos programot:

2015. május 29-én, péntek délután 6 órára szentmisére gyülekezünk a templomban; a szentmise után közösen megbeszéljük, hogy milyen munkálatokhoz fogunk;

2015. május 30-án, szombat délelőtt 8 és délután 5 között elvégezzük a magunkra vállalt feladatokat;

2015. május 31-én, vasárnap 11 órától szentmise, majd azt követően közebéd zárja a háromnapos értékteremtő találkozót.

oktatyha 543

Javaslatokat, elképzeléseket minden érintettől, minden érdeklődőtől szívesen várunk. Akár ide – a véleményrovatba -, akár az atyhaiak által működtetett Facebook-oldalra, illetve a kiadvány számára létrehozott eloszekelyfold@gmail.com postafiókra.

Élő Székelyföld Munkacsoport  

2 gondolat “Lelkigyakorlat és kaláka Atyhában” bejegyzéshez

  1. Tisztelt Szervezők!
    Szívesen bekapcsolódnék a lelkigyakorlat és kaláka tevékenységébe! Először is a dédnagyszüleim apai ágon atyhai származásúak ,sőt tudomásom szerint Tóth Andor kántor -tanító leánya volt a dédnagyanyám. Az egész családunk örökölte a zenei tehetséget, csak a magyarságunk miat, a múlt rendszer nemsokat támogatott e téren. Nem szeretnék életrajzot írni, de ide tartozik még a névadásom is. Mária Magdolnának kereszteltek annak tiszteletéül, hogy az atyhai származásunkat alátámasszák és ezzel az örökséggel indítottak útnak ,már gyermekkorunkban. Mindig örömmel tölt el, ha Atyhában járhatok, de már nem ismerek szinte senkit, pedig egy nagy család volt a dédnagyanyám családja. Ha Atyhába jártunk azt mondták a szüleim, hogy köszönjünk mindenkinek, mert a Tóth-ok és a Kiss nevezetűek mind rokonaink.
    Szervezéssel kapcsolatban volna véleményem, hogy mégiscsak egy témát ki kellene választani, aztán hol szállásolnák el a résztvevőket, meg mit kell fizetni, vagy a szó szoros értelemben vett “kalákáról” lenne szó, csak lelki töltete lenne?Tisztelettel Kelemen Magdolna – Parajd

    Kedvelik 1 személy

  2. szep kezdemenyezes, de mi sajnos nem leszunk Erdelyben akkor. Tavaly vettunk egy kis hazat Atyhan, es jo lenne jobban megismerni az oda kotodo embereket…. talan a legkozelebbi alkalommal… 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.