Márton Áron, a XX. század püspöke – vetélkedő középiskolások számára

Bérmakörúton
Bérmakörúton

A Lakiteleki Népfőiskola, a Székelyföld Alapítvány és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa támogatásával vetélkedőt hirdet a szentéletű püspök életéről a
csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum. A Márton Áron, a XX. század püspöke címet viselő versenyt a Kárpát-medencében lévő országok magyar középiskolásai számára írják ki. A játékos versenyre háromtagú csapatokat várnak.

A vetélkedő feladatait 2015. március 22-től havonta (három részletben) jelentetik meg a http://www.martonaronmuzeum.ro honlapon. A válaszokat postán vagy e-mailen (szkenelve, pdf formátumban) kell beküldeni a megjelentetésüket követő 30 napon belül a következő elérhetőségek valamelyikére:
Márton Áron Múzeum
537275 Csíkszentdomokos (Sandominic)
Alszeg 1762
Románia, vagy a martonaronmuzeum@martonaronmuzeum.ro elektronikus postacímre.

A püspök szülőháza Csíkszentdomokoson
A püspök szülőháza Csíkszentdomokoson

A három írásbeli forduló alapján a legjobb eredményt elérő csapatokat meghívják a 2015. szeptemberben megrendezésre kerülő középdöntőre és döntőre, a Lakiteleki Népfőiskolára (http://www.lakitelek.hu/nepfoiskola/).  A verseny döntőjébe jutó fiatalok értékes díjakat kapnak. A győztesek jutalmul részt vehetnek egy Márton Áron életútjának helyszíneit végigkövető erdélyi zarándoklaton.

Püspöki címere
Püspöki címere

Jelentkezni az első forduló megoldásának beküldésével lehet, nevezési díj nincs.
Sok szeretettel várják egyházi és világi iskolák, egyházközségek, hittancsoportok, baráti társaságok csapatait! Egy-egy intézményből, közösségből tetszőleges számú csapat indulhat a versenyen. A borítékra, kérjük, írják rá a játék címét!
További felvilágosítás kérhető a +40741484716 telefonszámon, a múzeum elektronikus levélcímén vagy a Márton Áron Múzeum facebook-oldalán.
A vetélkedő része annak a program-sorozatnak, amely Márton Áron püspök életpéldájának, tanításának jobb megismertetését tűzte célul a Kárpát-medencében. A program további részét képező alkotói pályázatról és konferenciáról tájékozódni lehet http://www.martonaronmuzeum.ro honlapon.
A programsorozat védnöke Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke.

MA_gimnazium

Ajánlott könyvészet, források:
A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapjának „Márton Áron” fejezete (tartalma: a püspök életrajza, írásai, róla szóló írások, képzőművészeti alkotások, stb.):
http://www.romkat.ro/martonaron;
Virt László: Nyitott szívvel. Márton Áron erdélyi püspök élete és eszméi. Budapest, 2002, Teleki László Intézet (amely teljes terjedelemben letölthető pdf formátumban innen: http://www.telekialapitvany.hu/joomla/images/docs/kiadvanyok/nyitott_szivvel.pdf);
P. Szőke János: Márton Áron. Budapest, 1990, Görög Katolikus Püspöki Hivatal.
Domokos Pál Péter: Rendületlenül. Budapest, 1989, Eötvös Kiadó.
Márton Áron: Válogatott írások és beszédek. Csíkszereda, 2013, Hargita Kiadóhivatal (teljes terjedelemben letölthető pdf formátumban innen:
http://www.szekelykonyvtar.ro/dszk/DSZK18_Marton_Aron.pdf).
MÁRTON Áron hagyatéka (1 – 10. kötet). Összeállította és jegyzetekkel ellátta Dr. Marton József. Marosvásárhely, Mentor Kiadó, 2005 – 2010.
Denisa Bodeanu – Cosmin Budeanca: Márton Áron dossziéi a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács archívumában. In: Székelyföld, 2013/július
(letölthető pdf formátumban innen: http://www.hargitakiado.ro/cikk.php?a=MTk4Mg).

plakett

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.