Emlékezés a Fekete Márciusra

A rendezvény plakátja
A rendezvény plakátja

A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja szervezésében kerül sor a tragikus események negyedszázados évfordulója kapcsán, a Fekete Március – 1990. című programra. Marosvásárhelyen – 2015. március 25-én (szerdán), 18 órától a Kövesdombi Unitárius Egyházközség előadótermében; Sepsiszentgyörgyön – 2015. március 27-én (pénteken), 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében. Közreműködik Miholcsa Gyula, Simó Márton és László Márton. Moderátor: Lakatos Mihály.

A trilógia második kötetében lelhető fel a tragikus események olvasata
A trilógia második kötetében lelhető fel a tragikus események olvasata

A rendezvényen Miholcsa Gyula filmrendező részleteket mutat be a 2010-ben készült Marosvásárhely fekete márciusa című dokumentumfilmjéből, Simó Márton, aki feltehetőleg az első olyan író, aki szépirodalmi alkotásban is megörökítette az akkori eseményeket, a „bozgor” regénytrilógiájából olvas fel részleteket, míg László Márton, aki társszerzője a Novák Csaba Zoltán történésszel közösen 2012-ben a Pro Print Kiadónál megjelentetett A szabadság terhe – Marosvásárhely, 1990. március 16-21. kötetnek, a történész szemszögéből elemzi az eseményeket, azok következményeit és tanulságait.

A rendezvények helyszínén megvásárolható lesz DVD-n Miholcsa Gyula dokumentumfilmje, továbbá Simó Márton „bozgor” trilógiája, valamint a Novák Csaba László-László Márton szerzőpáros A szabadság terhe – Marosvásárhely, 1990. március 16-21. című kötete.

Újsághirdetés a 21. századból
Újsághirdetés a 21. század elejéről

A program fő szervezője és támogatója: Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy; szervezőpartnerek és támogatók: a Kövesdombi Unitárius Egyházközség, Marosvásárhely, a Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy, valamint a Kovászna Megyei Tanács.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.