Két emberről – Csaba testvér gondolatai

DSC_4696

Abban az időben az elbizakodottaknak, akik magukat igaznak tartották, másokat pedig megvetettek, Jézus ezt a példabeszédet mondta: „Két ember fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos.

A farizeus megállt, és így imádkozott magában: Istenem, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igazságtalan, házasságtörő, mint ez a vámos is. Kétszer böjtölök hetenként, és tizedet adok mindenből, amim van. A vámos pedig távolabb állt meg, és a szemét sem merte az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: Istenem, légy irgalmas nekem, bűnösnek!

Mondom nektek, hogy ez megigazultan ment haza, amaz viszont nem. Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, aki pedig megalázza magát, azt felmagasztalják.

Lk 18,9-14

A szerénység, alázat az erények királynője, mert az alázat lám még a jobb latornak, minden bűne ellenére is megnyitja az örök élet kapuját! A gőg a leghatalmasabb embert, vagy akár államot, a legerényesebb szentet is képes a föld sarával elvegyíteni. Ahogyan Mária énekli: Mert a jó Isten: “hatalmasokat elűzött trónjukról, kicsinyeket pedig felmagasztalt” Nekünk nem elég, a gőg ellen küzdeni, tudatosan kell gyakorolni, nagyon egyszerűen, szerényen az alázat erényét! Nagyböjt van, gondolkozzam el azon, hogy az alázat, ez a drága szép erény, mennyire vert gyökeret a szívembe? Próbáljak meg én is alázatos kisebb testvér lenni ezen a szép napon a  családomban, a társaimnak! Minden erény gyakorlása, de különösen az alázatosság tudatos megélése, tiszta, semmi máshoz nem hasonlítható boldogságot  szül a szívünkbe! Induljak el az erények útján, mert ez az út, a boldogságra vezető egyetlen út, a szentek útja!

Kisebb testvéri szeretettel,

Csaba t.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.