Bodosi Dániel kiállítása Sepsiszentgyörgyön

Bodosi 1970-ben (www.bodosidaniel.ro)
Bodosi 1970-ben (www.bodosidaniel.ro)

Ha van rendkívüli életpálya, akkor a Bodosi Dánielé minden bizonnyal az. A képzőművész Baróton született 1913-ban. Ifjúkorában – bár idejekorán megmutatkozott kiváló rajzkészsége -, érettségi után asztalosként dolgozott Brassóban, mígnem egy sajnálatos baleset következtében elveszítette jobb kezének három ujját, s arra kényszerült, hogy pályát módosítson. Csak a “kicsi magyar világban” jut lehetőséghez: 1941-ben felvételizik a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1944-ig tanulhat. Rudnay Gyula mellett olyan jeles egyéniségek irányítják művész kibontakozását, mint Elekfy Jenő akvarellfestő és Varga Lajos Nándor grafikus. A világháború után nem tud tanárként elhelyezkedni, hosszú ideig többnyire plakát- és díszlettervezésből tartja fenn magát. Viszonylag későn, az 1960-as évek második felétől jelentkezhet egyéni tárlatokkal Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Kolozsváron, Budapesten, Esztergomban és másutt.

Farkas, Benedek. Gaál
Farkas, Benedek. Gaál

Képei megtalálhatók a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában, a budapesti Rudnay-terem állandó tárlatán, a zirci önkormányzatnál, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban, a bukaresti Petőfi Sándor Művelődési Házban, szülővárosában a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontban és a Városi Művelődési Házban, más köz- és magángyűjteményekben. 1994-től tagja volt a Művészek Rudnay Gyula Baráti Emléktársaságának. 1994-ben Barót város díszpolgárává avatták. 2005-ben a baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület Erdővidék Kultúrájáért Díjat adományozott Bodosi Dánielnek kimagasló művészi teljesítményéért. 2006-ban Kovászna megye Tanácsa Pro Comitatu Covasnae díjat adományozott, a megye hírnevének öregbítése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréséül. A művész 2006 augusztus 30-án, 93 éves korában hunyt el.

Műveinek retrospektív válogatását legutóbb 2014. november 9. és 30. között láthatták a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében.

Hegyekben
Hegyekben

Most a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) is felsorakozik az alkotó életművét ápoló intézmények közé: 2015. március 15-én, 17 órakor tartják Bodosi Dániel festőművész kiállításának megnyitóját az EMŰK III. emeleti kiállítótermében (Olt u. 2).

Megnyitóbeszédet mond: Jánó Mihály művészettörténész és Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész. Fuvolán közreműködik: Tankó Henriette, a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákja.

A tárlat megtekinthető: 2015. március 16. és április 12. között, hétfő kivételével hétköznap 10-től 17 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 14 óráig.

A kiállítást rendezte: Vécsi Nagy Zoltán az Erdélyi Művészeti Központ vezetője. Ez a program Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, az RMDSZ Kulturális Autonómia Tanácsa és a Székely Nemzeti Múzeum Alapítvány segítségével valósulhatott meg.

Tovább információk az EMÜK Facebook-oldalán olvashatók.

www.bodosidaniel.ro

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.