A Korunk Kulcsa

korunk_kulcs

A Korunk folyóirat hagyományos évi díját, a Korunk Kulcsát 2015-re Gyáni Gábor történészprofesszornak ítélte a szerkesztőség. A díjátadásra 2015. március 10-én 15 órától kerül sor, Budapesten az MTA BTK Történettudományi Intézetében. Laudációt Kovács Kiss Gyöngy, a Korunk főszerkesztője mond, a díjat Kántor Lajos, a Korunk Baráti Társaság elnöke adja át. Ezt követően Gyáni Gábor tart előadást A nemzeti történetírás válaszúton címmel.

Gyáni Gábor történész
Gyáni Gábor történész

Gyáni Gábor 1950-ben született Hódmezővásárhelyen. A Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett történelem szakos tanári diplomát (1974). Ezt követően Budapest Főváros Levéltára tudományos munkatársa volt (1974-1982). 1982-től a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében dolgozik. Közben több ízben a Debreceni Egyetem és az ELTE Szociológiai Intézetének professzora.
Tudományos hírnevet és szélesebb olvasótábort a Család, háztartás és a városi cselédség c. könyvével szerzett magának (1983) majd egymás után jelentek meg társadalomtörténeti, várostörténeti, mentalitástörténeti kötetei, amelyek új tudományágak új hangját képviselték a rendszerváltozás előtti történetírás megmerevedett világában. Az utóbbi években a történetfilozófia is látókörébe került, s a történelmi megismerés esetlegességéről megfogalmazott megfontolásaival számos vitát váltott ki és vált ki ma is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.