Plugor Sándor 75 – emlékkiállítás

A kiállítás plakátja
A kiállítás plakátja

A csíkszeredai Székelyföld Galériában a művész özvegye állít emléket a képzőművésznek, aki idén lenne 75 éves. Plugor Sándor 1940. március 4-én született a háromszéki Kökösön. A művészeti középiskolát Marosvásárhelyen végezte (1958), majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát (1964). Érdekes egyéniségére, közvetlenségére még sokan emlékeznek. Igazi társasági ember volt, aki a képzőművészek mellett szívesen kereste a színészek, írók barátságát is. Már igen fiatalon – kolozsvári diákkorában – élénk kapcsolatokat ápolt a művészvilággal; színházak, könyvkiadók, folyóiratok számára is dolgozva, közismert és közkedvelt személyiséggé vált Erdély-szerte. Sok egyéni és csoportos kiállításon szerepelt, eljutott a Távol-Keletre, Moszkvába, Nyugat-Európába, az Amerikai Egyesült Államokba is, de mindvégig arra törekedett, hogy rajzain, festményein, grafikáin a háromszéki és a székelyföldi ember örömét, bánatát örökítse meg.

Önarckép - tusrajz, 1978
Önarckép – tusrajz, 1978

Viszonylag fiatalon, 59 évesen hunyt el (1999. február 20.). Munkáit közgyűjtemények őrzik itthon és külföldön egyaránt. Emlékét, életművét özvegye, Miklóssy Mária képzőművész gondozza; nevét viseli a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Zene- és Képzőművészeti Líceum.

Bárányos öregember
Bárányos öregember – tusrajz, 1996

Ezen a kiállításon Miklóssy Mária képei tekinthetők meg. A családi hagyatékban található képes levelezőlapokat, fotókat, kéziratokat fogalmazta át, impregnálta merített papírra, amelyek így “utóéletre” kelve emlékeznek és emlékeztetnek Plugorra és arra családi környezetre, amelyből vétetett, s amelyhez egész életén és munkásságán át oly nagy szeretettel ragaszkodott.

A Plugor Sándor Művészeti Líceum Sepsiszentgyörgyön
A Plugor Sándor Művészeti Líceum Sepsiszentgyörgyön

A kiállítást 2015. február 27-én, 18 órakor nyitja meg Plugor Magor költő és Márton Árpád festőművész a Székelyföld Galériában (Csíkszereda, Tudor Vladimirescu utca 5). A tárlat egy hónapon át lesz látogatható.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.