Elhunyt Kusztos Endre képzőművész

kusztos_e_Életének 90. évében, február 14-én este, tragikus körülmények közt elhunyt Kusztos Endre képzőművész. A jeles erdélyi magyar festő és grafikus, a Román Képzőművészek Szövetsége és a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt. Kusztos Endre Makfalván született 1925. szeptemberében, szakmai tanulmányait a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben kezdte 1949-ben, majd ugyanott, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett oklevelet 1955-ben. Mestere Miklóssy Gábor volt. Pályája kezdetén az Erdőszentgyörgyi Múzeumban dolgozott, majd 1966 után Szovátán és Kolozsváron nyitott műtermet szabadfoglalkozású művészként.Tapasztalatait külföldi tanulmányutakon és művésztelepeken gazdagította.

Elekes Gyulával
Elekes Gyulával

A Román Képzőművészek Szövetsége megbízásából a Szovjetunió közép-ázsiai területein, 1977-ben pedig az Amerikai Egyesült Államokban is járt. Gyakran festett különböző művésztelepeken, a makói tábor egyik leggyakoribb vendége volt, ezen kívül a gyergyószárhegyi és a medgidiai művésztelepeken alkotott szívesen. „Nagyméretű, tónusos szénrajzain legtöbbször a szülőföld, a Kis-Küküllő mente és az erdélyi Sóvidék tájait örökíti meg. Faluképeiben, csonkult ágú, sziklába kapaszkodó fáiban a kisebbségi lét jelképeit teremti meg” – írta róla Murádin Jenő művészettörténész.
Számos egyéni és csoportos kiállítása volt idehaza és külföldön egyaránt. Állandó tárlata 1976 óta látogatható Makfalván. Kusztos Endre Szováta díszpolgára, s számos kitüntetés mellett a Pro Cultura Hungarica díj birtokosa is volt. Nagyméretű grafikáiból válogatott kiállítását 2014 májusában láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség az Erdélyi Művészeti Központban (EMÜK), amely anyagot később a székelyudvarhelyi közönségnek is bemutattak tavaly augusztusban a Művelődési Ház koncerttermében.

Simó Márton

Barcsa István felvételei
Alkotásai már életében a székelyföldi kisebbségi sors jelképeinek számítottak (Barcsa István felvételei)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.