Atyhai füzet és kaláka

?????????????????????????????

Hosszas előkészítés után, a karácsony előtti napokban került ki a nyomdából az Élő Székelyföld Füzetek Atyháról szóló kiadványa. Kezdetben úgy tűnt, hogy jóval nehezebb lesz kiadni mint az oroszhegyit, mert kis faluról lévén szó, nem könnyű hirdetőket és együttműködő partnereket találni. Az Atyhai Közbirtokosság és Korond község polgármesteri hivatala segítségével azonban sikerült a tervünk, hiszen felkarolták az ötletet és anyagilag is segítették az elképzelést. A kiadvány a meghirdetett koncepció mentén haladva tartalmaz néhány fontos adatot a falu múltjából, felsorolja a gazdasági és természeti adottságokat, néhány friss riportban pedig bemutatja a település mai életét. Romlásról és pozitív jellegű változásokról egyaránt szó esik benne. Örvendetes, hogy a romlás mellett látni bizonyos fényeket is ama sötét alagút végén.

Úgy gondoltuk, hogy Atyha esetében nem zárkózunk a további együttműködéstől, mert ráfér a falura a törődés. Csak akkor van igazi értelme a kiadványunknak, ha valamilyen hatása is lesz az ottani életre. Nem elégedtünk meg a füzet összeállításával, hanem a szerkesztők, az Élő Székelyföld Munkacsoport, a helyi közbirtokossággal, a plébániával és a korondi önkormányzattal együttműködve szerepet vállal az atyhai körülmények alakításában. Hamarosan kiválasztunk egy megfelelő időpontot, amikor bemutatjuk a füzetet a lakosságnak és ismertetjük a további elképzeléseket.

Egy terv: kaláka gyermekkorunk helyszínein

A falu ma már nem az, ami volt egykor. Nem olyan, mint annak idején hagytuk. Bedeszkázott ablakok, düledező kerítések, hótól megroskadt csűrök jelzik, hogy immár jórészt nem azokban a házakban élünk, amelyekből útnak indítottak, s bizony a szülők, a nagyszülők már csak emlékeinkben élnek, s valami ismeretlen magasból köszönnek ránk és figyelnek olykor, intenek feddőn, ha nem vagyunk méltó gazdái az örökségnek.

Romlás
Romlás

Mintegy másfélezer falustársunkat vetette idegenbe a sors az utóbbi hatvan évben. Manapság alig valamivel kétszáz fölötti a helyben lakók száma, de azért legalább kétszer annyian – legalább négyszázan – meglehetősen közel élünk a szülőhelyhez, olyannyira, hogy gépkocsival, autóbusszal egy-két óra alatt haza tudunk menni, ha gond van.

Atyha vázlatos térképe
Atyha vázlatos térképe

Mivel feltételezéseink szerint nagy a baj, úgy tervezzük, hogy a 2015-ös évben helyszínbejárásokat tartunk a faluban.

Ezek a látogatások, ha sikerül megegyezniük az érdekelteknek, átalakulnak közmunka jellegű kalákákká, amikor közterületeken lévő objektumok javításán, megtisztításán, karbantartásán dolgoznak.

Ha menet közben olyan bennvalót találunk, amelyen csak közös erővel lehet bizonyos munkálatokat elvégezni, akkor megállapodunk a munkálatok kivitelezésének idejéről és módjáról. Arra kell törekedni, hogy a közös használatban levő terek – temető, utcák, sáncok, vízátereszek – karbantartása nyerjen prioritást.

A kalákák tervezett időpontjai: 2015. április 24-26., 2015. június 26-28., 2015. július 17-19., 2015. október 23-25. Amint a dátumok alapján látható, minden találkozót három naposra tervezünk: péntek délután 6 órakor közös szentmisén vesznek részt a kalákázók. Megtervezik a szombaton elvégzendő munkálatokat. Szombaton a munka reggel 8 órakor kezdődik és –rövid szünetekkel –délután 6-ig tart. Este 8 órakor a kalákázók önköltséges, közös estebéden vesznek részt, amely alatt megtervezik a következő találkozó munkarendjét és konkrét célját. A kaláka a vasárnapi szentmisén való közös részvétellel zárul.

Élő Székelyföld Munkacsoport

hosok_sirja_1

2 gondolat “Atyhai füzet és kaláka” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.