“Vissza a sárfészekbe!”

vinczeffy_laci 007Ezt Vinczeffy László Munkácsy-díjas képzőművész mondta pár évvel ezelőtt, amikor házat vásárolt szülőfalujában. Fiatalabb korában úgy képzelte, hogy a generációk távozása csak ideiglenes, s akik máshová költöznek, akik városokban vagy külföldön vállalnak munkát, azok testiekben, lelkiekben, földi javakban gyarapodva térnek majd vissza gyermekkoruk színhelyeire. Csakhogy nem ez történt. A múlt század negyvenes éveitől kezdődően – egyébként a falu népessége 1946 táján érte el az 1800 főt, a csúcspontot – olyan elvándorlási hullám kezdődött, amely majdhogynem végzetessé vált.

Új szerepre várnak a paraszti élet kellékei
Új szerepre várnak a paraszti élet kellékei

Egyébként még ma is él az elköltözési kedv, hiszen, hiszen a mostani pályakezdők is sokkal vonzóbbnak találják a máshol kínálkozó lehetőségeket. Az állandó népesség most 250 fő körüli, de ebbe bele kell érteni a tartósan vagy ideiglenesen távol levőket is. Nagyjából ennyi embernek szól ide a személyije. A jeles képzőművész a telken álló régi házat eredeti formájában újította fel, a másikat – amelyet a korábbi tulajdonos magának épített annak idején, de sohasem tudott befejezni – visszabontotta, és olyanra alakította, hogy megjelenésében illeszkedjék a hagyományokhoz, belül azonban, s gépészetileg, kényelmi funkcióival tökéletesen megfelel a mai elvárásoknak. Az esztendő nagy részét – május és november között – huzamosan, családjával együtt itt tölti Vinczeffy, olyannyira, hogy csak számlákat fizetni jár vissza Sepsiszentgyörgyre. A téli hónapokban is gyakran megfordul a faluban, el sem tudja képzelni máshol a szilveszterezést.

Az udvar végében hagyományos csűr áll. Mivel nem kíván gazdálkodni, a jó állapoban levő épületet úgy fejlesztette tovább, hogy bent, a csűr földjén és az odorban alkotói tevékenységet lehessen folytatni. Alkalmassá tette a helyet arra, hogy szobrászok, grafikusok, festők dolgozhassanak odabent, ha az időjárás nem teszi lehetővé a kinti munkát, illetve akkor, ha a tevékenység olyan jellegű, hogy ahhoz fedett, naptól, esőtől védett helyiség, műhely szükséges.

Elkészült a mű. Vagy csak majdnem?
Elkészült a mű. Vagy csak majdnem?

“Egyelőre csak sóvidéki alkotókat kívánok meghívni. Nem írok pályázatokat, nem gyűjtök ide heterogén társaságot, csak azokat hívom, akikkel jól ismerjük egymást. A Sóvidéken , ha jól számolom – mondotta a művész – heten vagyunk. Vannak barátaim, művésztársaim, akik máshol élnek, másfelé dolgoznak, őket egyelőre nem hívom. A következő nyáron, tehát 2015 júliusában-augusztusában itt leszünk. Nem kívánok tematikai vagy technikai megkötést magunkra erőltetni.

Vidám szobrok a kertben
Vidám szobrok a kertben

Dolgozni fogunk, s kiállítjuk a munkáinkat itt, ezen az udvaron, a csűrben, az öregebb házban, amelyet ezidáig is a vendégeknek és a 2013-as röp-kiállításnak tartottam fenn. A felszerlés olyan-amilyen, a célnak megfelel, a szobák fűthetők, a bútorok újak vagy felújítottak, árnyékszék az udvar sarkában található, ívóvíz van, egy fürdőszoba is a rendelkezésünkre áll. Nem akarok vendégsereget, csak elmélyülni, dolgozni, barátkozni, őszinte beszélgetésekben résztvenni, kikapcsolódni és pihenni. Azt szeretném elérni, hogy mások is kedvet kapjanak az ittlétre.

A majdani alkotómunka és a kiállítások színhelye
A majdani alkotómunka és a kiállítások színhelye

Én így gondolkodom. És ezzel a példával is segíteni akarok a falunak. Hátha többen is ideszoknak, vagy az elvándoroltak közül páran visszatérnek. Én hamarosan betöltöm hetvenedik életévemet, építeni többet nem akarok, dolgozni viszont annál többet. Most a szobrok vannak a fő helyen.”

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.