Oroszhegy – a fejlődés útján

tajhaz_avato

Székelyudvarhelytől 11 kilométerre, az Őrhegy vagy Deskő (1009 m) déli lábánál a Bosnyák-és Bálé-patakok völgyében fekszik. Hét település közigazgatási központja. A községszékhely mellett, a 96,95 négyzetkilométeres összterületen még hat beosztott falu található ebben a közigazgatási egységben: Székelyfancsal, Székelyszentkirály, Székelyszenttamás, Tibód, Üknyéd és Ülke.Nyugaton Farkaslaka és Felsőboldogfalva községgel, északon Székelyvarsággal, keleten Zetelaka és Fenyéd, délen pedig Székelyudvarhely megyei jogú várossal határos. A Parajd-Korond-Farkaslaka útvonalon, Székelyszentléleknél, a 13/A országútról balra térve, a 134/A jelű megyei úton közelíthető meg, illetve a Baknya-tetőről a 134/B jelű úton, melyen Székelyszenttamáson áthaladva, Székelyudvarhely kadicsfalvi része és Tibód között, a 134/A megyei út másik kijáratától közeledve, Tibód, Székelyszentkirály érintésével lehet eljutni a községközpontba. A településre Csíkszereda irányából a 13/A jelű országúton haladva, Székelyudvarhely bethlenfalvi bejárata felöl közeledve, a kadicsfalvi eltérőnél fordulva rá a 134/A jelű megyei úton jutunk el (11 km). Az utóbbi években a község mindhárom kijárata aszfaltburkolatot kapott.
Oroszhegy falu tipikus hegyaljai település.

Oroszhegy
Oroszhegy és környéke (az I. katonai felmérés alkalmával készült térkép részlete)

Délnyugaton –a Mihály-dombtól a Nagykútig – egybeépült az anyafaluként számon tartott Diafalvával. Annak ellenére, hogy az egybeolvadás megtörténtének pontos ideje ma már nem állapítható meg, az ott lakókban mai napig él a „diafali” öntudat.

Oroszhegy és a Diafala
Oroszhegy és Diafalva  (a II. katonai felméréskor rajzolt térkép alapján)

A központ meghatározó épületei a római katolikus templom, a plébánia, a kántori lak, a községháza, a művelődési ház és a szövetkezeti, illetve magán-üzletek tömbjei, amelyek a legutóbbi években kivétel nélkül nagyjavításokon estek át és – viszonylag – egységes képet mutatva határozzák meg a központ arculatát.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.